Aktualności
Dużym problemem w uprawie warzyw kapustnych są szkodniki, które poprzez ocieplający się klimat i wycofywanie insektycydów są coraz trudniejsze do zwalczenia. Mączlik warzywny, tantniś krzyżowiaczek dokuczają kapuście, kalafiorom, brokułom całą siłą w ostatnich sezonach, dlatego też zapraszamy na szkolenie on-line, podczas którego poruszymy temat skutecznej ochrony roślin bez ryzyka pozostałości. Podpowiemy w jakim stadium rozwoju najłatwiej je pokonać. Zwrócona zostanie uwaga na monitoring i próg zagrożenia.
10 maja o godz. 19:30 skupimy się również na innym ważnym przeciwniku – chwastach. Poszukamy dobrej strategii odchwaszczania. Takiej, która pozwala wyeliminować konkurencję ze strony chwastów jedno – i dwuliściennych. Eksperci webinarium omówią możliwości przeciwdziałania infekcjom ze strony patogenów. Specjalista z zakresu żywienia roślin warzywnych przedstawi fundamenty optymalnego programu nawożenia i wpływu doboru nawozów na jakość pozbiorczą warzyw kapustnych. Specjalnym gościem szkolenia będzie producent kapusty, kalafiora i brokułów z Małopolski. Podzieli się on swoim przepisem na szkodniki, chwasty, ale i agrotechniką, która w jego małopolskich warunkach pozwala uzyskać bardzo dobre efekty produkcyjne. Nie może Państwa zabraknąć!
TERMIN: 10 maja 2021 r., godz. 19:30
Organizatorzy
AGROSIMEX, BAYER
OGLĄDAJ NAS NA ŻYWO NA: portalu e-warzywnictwo.pl, profilu FB lub kanale YouTube e-warzywnictwo.pl,
LINK do rejestracji (kliknij)
DO OSÓB, KTÓRE SIĘ ZAREJESTRUJĄ WYŚLEMY GADŻETY FIRMOWE
Eksperci:
KAROLINA JAZIC, Agrosimex
Wykład pt.: Ochrona herbicydowa i główne szkodniki warzyw kapustnych
Jednym z gatunków chwastu jednorocznego z silnym korzeniem palowym – zabierającym wodę i składniki odżywcze, spotykanym na wszystkich glebach jest komosa biała. Co roku jest z nią duży problemem, ponieważ nasiona tego chwastu długo zachowują zdolność kiełkowania – 10-15 lat. Ponadto jedna roślina komosy białej może wytworzyć do 20 000 nasion. Te parametry pokazują, jak groźny to przeciwnik. Poza nim wiele jest innych uciążliwych chwastów w uprawie kapust, kalafiora, brokułu i pozostałych warzyw kapustnych. Zapraszam na webinarium 10 maja, przedstawię najnowszą wiedzę m.in. o: benfluralina – ważna substancja czynna do zwalczania chwastów; zabiegi korekcyjne – czym się kierować w wyborze produktu?; tantniś krzyżowiaczek, mączlik warzywny – dobór insektycydów zwalczających szkodniki.
Zapraszam!
Karolina Jazic
RADOSŁAW SUCHORZEWSKI, Bayer
Wykład pt.: Biała muszka – coroczny problem
Nowy sezon w uprawie warzyw już na dobre rozpoczęty. Jak to zwykle bywa w rolnictwie pogoda nie rozpieszcza – w ostatnich dniach kwietnia producenci oraz posadzona rozsada wyczekiwali bardziej przyjaznych temperatur. Jaki dalej będzie ten sezon – suchy, upalny, mokry, chłodny? Czy większe problemy będą z chorobami czy szkodnikami? Tego nie przewidzimy, ale znając występowanie chorób czy szkodników z zeszłych sezonów, powinniśmy być bardziej „świadomi” wystąpienia patogenów i podejmowanych działań. Jednym ze szczególnie uciążliwych szkodników warzyw kapustnych ostatnich lat jest mączlik warzywny. Czy jest to szkodnik do zwalczenia, kiedy, jak i czym powinniśmy prowadzić walkę z mączlikiem? Czy stosować i kiedy preparaty kontaktowe a kiedy systemiczne np. Movento? Czy warto stosować adiuwanty, na ile technika zabiegu może nam pomóc? O tych tematach oraz innych detalach ochrony warzyw kapustnych i pomocnych w walce z mączlikiem porozmawiamy 10 maja.
Zapraszam
Radosław Suchorzewski
Dr inż. SŁAWOMIR DONIEC, Agrosimex
Wykład pt.: Postaw na jakość plonu kapustnych
Warzywa kapustne są bardzo wymagające jeśli chodzi o warunki uprawy oraz zapotrzebowanie pokarmowe. Jednocześnie są one często narażone na wiele czynników abiotycznych, które potęgują stres i mają realny wpływ na obniżenie plonu. Odpowiednia uprawa i zadbanie o strukturę gleby jest pierwszym z wielu kroków, które należy wykonać by otrzymać główki czy róże w najwyższej klasie jakości i odpowiednim kalibrażu.
O czym należy pamiętać, co mieć na uwadze żywiąc rośliny kapustowate stawiając na jakość plonu? Jakie składniki pokarmowe są najważniejsze w nawożeniu kapustnych? Niedobory boru i manganu – czym to może skutkować? Poprawa trwałości i jakości pozbiorczej plonu – znaczenie wapnia. Odpowiedzi na te pytania już 10. maja podczas mojej prelekcji.
Zapraszam
Sławomir Doniec
DAMIAN MICYK, producent warzyw z Małopolski
Wykład pt.: Główne czynniki wpływające na dobry, jakościowy plon – praktyczne spostrzeżenia producenta
Produkcja kapusty, kalafiora, brokułu, to w Małopolsce długa tradycja. W każdym gospodarstwie jest „agrotechniczny przepis” na ich uprawę, każdego roku modyfikowany przez rzeczywistość pogodową czy dostępność środków produkcji a także oczekiwania kontrahentów. Jak sobie z tym radzimy w naszym gospodarstwie? Jakie preparaty stosujemy na „białą muchę” a także na inne patogeny, których nie brakuje w naszym kapuścianym zagłębiu? O tym powiem na webinarium. Postaram się przekazać ten nasz „przepis” 10 maja o godz. 19.30.
Zapraszam!
Damian Micyk