Aktualności
60-66 mln ton warzyw każdego roku produkowane jest w krajach Unii Europejskiej. A W Polsce w latach 2008-2012 zbiory kształtowały się w granicach 4,9-5,6 mln ton (to jest 8-9 procent zbiorów UE). Należy podkreślić, że w naszym kraju duże znaczenie ma uprawa warzyw kapustnych. Według danych FAO Polska w produkcji gatunków z tej grupy zajmuje pierwsze miejsce w UE i 8-9 miejsce na świecie. Niestety wielkość produkcji tych warzyw zmniejsza się, zwłaszcza kapust. W latach 2006-2010 zbierano ok. 1 200 000 ton a w minionym sezonie tylko 975 000 ton m.in. z uwagi na niekorzystne warunki pogodowe w okresie wegetacji.
Aktualnie trwają zbiory kapust do przechowywania. Według oceny GUS-u zbiory kapusty mogą być o ok. 8 procent wyższe niż w roku minionym, co daje poziom 1 057 000 ton. Niestety w kształtowaniu cen kapusty znaczenie może mieć embargo rosyjskie, bowiem za naszą wschodnią granicę trafiała spora część naszej produkcji szacuje się, że około 7 procent krajowej produkcji. Już teraz widać na giełdach hurtowych, że kapusta jest za grosze. Przykładowo na giełdzie "Zjazdowa" - Łódzki Rynek Hurtowy okazałą główkę kapusty można kupić za 70 groszy, czyli przeliczają cenę na kilogram widać tylko grosze. Czy cena będzie rosła po zmniejszeniu się podaży (teraz jest najwyższa, bo w wielu gospodarstwach prowadzony jest zbiór), nie sposób odpowiedzieć. Oby, bo przechowywanie towaru kosztuje.
R. Solarski