Aktualności
Susza doskwierała warzywom
Wiosną utrudnione były siewy i wschody. Na przełomie czerwca i lipca wegetacja warzyw została zahamowana w wyniku braku opadów oraz bardzo wysokich temperatur powietrza, co spowodowało spadek plonowania szczególnie wczesnych odmian.
W drugiej dekadzie lipca, w wyniku ustąpienia fali upałów oraz występowania krótkotrwałych opadów deszczu, warunki wilgotnościowe poprawiły się na krótko i przez pewien czas sprzyjały wzrostowi warzyw.
Jednakże następne wystąpienie suszy, tym razem długotrwałej, wpłynęło zdecydowanie niesprzyjająco na wegetację odmian późniejszych. W wielu rejonach wzrost późnych odmian warzyw przebiegał w ekstremalnie trudnych warunkach.
Zbiory warzyw gruntowych szacowane na 3,9 mln ton
Na aktualnym etapie w sumie zbiory warzyw gruntowych, zarówno tych wczesnych, jak i późnych ocenia się na niespełna 3,9 mln ton, a więc na poziomie zdecydowanie mniejszym od zeszłorocznego o 16% i o ponad 10% od prognozowanego w lipcu.
Największą zniżkę produkcji, w odniesieniu do roku 2014, przewiduje się dla warzyw kapustnych o 20%. Tegoroczną produkcję kapusty szacuje się na 0,9 mln ton, a kalafiorów na 0,2 mln ton. Zbiory buraków zostały ocenione aktualnie na 0,3 mln ton, a marchwi jadalnej na 0,7 mln ton.
Produkcję cebuli prognozuje się na 560 tys. ton, a pomidorów i ogórków odpowiednio na 230 tys. ton i 240 tys. ton. W sumie zbiory pozostałych gatunków warzyw przewiduje się również na poziomie znacznie mniejszym od zeszłorocznego, a więc na niewiele ponad 750 tys. ton.
Jak jednak podkreśla GUS, o ostatecznych plonach i produkcji warzyw gruntowych odmian późnych zadecyduje dalszy przebieg pogody.
źródło: GUS