Aktualności
Jak wynika z najnowszych danych EUROSTAT, w roku 2013 łączne zbiory pomidorów w państwach Unii Europejskiej wyniosły 14,896 mln ton.
Największym unijnym producentem tych warzyw są od lat Włosi z wielkością 5,2 mln ton zebranych w roku 2013 około i 35% udział w łącznej unijnej produkcji pomidorów. Na drugim miejscu uplasowała się Hiszpania z wynikiem 3,77 mln ton około 25% udział oraz kolejno 1,18 mln ton Portugalia i 1,04 mln Grecja. Oprócz pomidorów opublikowano także dane dla zbiorów marchwi i cebuli w omawianym okresie unijna produkcja marchwi wyniosła 5,143 mln ton, a cebuli 5,732 mln ton. W przypadku produkcji tego pierwszego warzywa największe ilości zebrano roku 2013 w Polsce 735,0 tys. ton oraz w Wielkiej Brytanii niecałe 696,0 tys. ton oraz w Niemczech 584,0 tys. ton. Największym unijnym producentem cebuli są natomiast Holandia 1,31 mln ton oraz Hiszpania 1,21 mln ton, a także Polska 539,0 tys. ton oraz Niemcy 493,0 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Eurostat newsrelease