Reklama
Grafika reklamowa nr 320
Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 324
Reklama
Grafika reklamowa nr 317 Grafika reklamowa nr 318 Grafika reklamowa nr 319
Reklama
Grafika reklamowa nr 323 Grafika reklamowa nr 330
Reklama
Grafika reklamowa nr 315 Grafika reklamowa nr 327
Reklama
Grafika reklamowa nr 326 Grafika reklamowa nr 325
Reklama
Grafika reklamowa nr 316
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

ZBIORY WYBRANYCH WARZYW W UE

Aktualności

2015-03-24 10:20
Jak wynika z najnowszych danych EUROSTAT, w roku 2013 łączne zbiory pomidorów w państwach Unii Europejskiej wyniosły 14,896 mln ton.

Jak wynika z najnowszych danych EUROSTAT, w roku 2013 łączne zbiory pomidorów w państwach Unii Europejskiej wyniosły 14,896 mln ton.

Największym unijnym producentem tych warzyw są od lat Włosi z wielkością 5,2 mln ton zebranych w roku 2013 około i 35% udział w łącznej unijnej produkcji pomidorów. Na drugim miejscu uplasowała się Hiszpania z wynikiem 3,77 mln ton około 25% udział oraz kolejno 1,18 mln ton Portugalia i 1,04 mln Grecja. Oprócz pomidorów opublikowano także dane dla zbiorów marchwi i cebuli w omawianym okresie unijna produkcja marchwi wyniosła 5,143 mln ton, a cebuli 5,732 mln ton. W przypadku produkcji tego pierwszego warzywa największe ilości zebrano roku 2013 w Polsce 735,0 tys. ton oraz w Wielkiej Brytanii niecałe 696,0 tys. ton oraz w Niemczech 584,0 tys. ton. Największym unijnym producentem cebuli są natomiast Holandia 1,31 mln ton oraz Hiszpania 1,21 mln ton, a także Polska 539,0 tys. ton oraz Niemcy 493,0 tys. ton.

Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Eurostat newsrelease

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.