Aktualności
2015-03-31 12:53
Największym unijnym producentem tych warzyw są od lat Włosi z wielkością 5,2 mln ton zebranych w roku 2013 około i 35 proc. udział w łącznej unijnej produkcji pomidorów.
Zbiory wybranych warzyw w UE
Jak wynika z najnowszych danych Eurostat, w roku 2013 łączne zbiory pomidorów w państwach Unii Europejskiej wyniosły 14,896 mln ton - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: Eurostat newsrelease.
Największym unijnym producentem tych warzyw są od lat Włosi z wielkością 5,2 mln ton zebranych w roku 2013 około i 35 proc. udział w łącznej unijnej produkcji pomidorów.
Na drugim miejscu uplasowała się Hiszpania z wynikiem 3,77 mln ton - około 25 proc. udział oraz kolejno 1,18 mln ton Portugalia i 1,04 mln Grecja.
Oprócz pomidorów opublikowano także dane dla zbiorów marchwi i cebuli - w omawianym okresie unijna produkcja marchwi wyniosła 5,143 mln ton, a cebuli 5,732 mln ton. W przypadku produkcji tego pierwszego warzywa - największe ilości zebrano roku 2013 w Polsce - 735 tys. ton oraz w Wielkiej Brytanii - niecałe 696 tys. ton oraz w Niemczech - 584 tys. ton.
Największym unijnym producentem cebuli są natomiast Holandia - 1,31 mln ton oraz Hiszpania - 1,21 mln ton, a także Polska - 539 tys. ton oraz Niemcy - 493 tys. ton.
Jak wynika z najnowszych danych Eurostat, w roku 2013 łączne zbiory pomidorów w państwach Unii Europejskiej wyniosły 14,896 mln ton - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: Eurostat newsrelease.
Największym unijnym producentem tych warzyw są od lat Włosi z wielkością 5,2 mln ton zebranych w roku 2013 około i 35 proc. udział w łącznej unijnej produkcji pomidorów.
Na drugim miejscu uplasowała się Hiszpania z wynikiem 3,77 mln ton - około 25 proc. udział oraz kolejno 1,18 mln ton Portugalia i 1,04 mln Grecja.
Oprócz pomidorów opublikowano także dane dla zbiorów marchwi i cebuli - w omawianym okresie unijna produkcja marchwi wyniosła 5,143 mln ton, a cebuli 5,732 mln ton. W przypadku produkcji tego pierwszego warzywa - największe ilości zebrano roku 2013 w Polsce - 735 tys. ton oraz w Wielkiej Brytanii - niecałe 696 tys. ton oraz w Niemczech - 584 tys. ton.
Największym unijnym producentem cebuli są natomiast Holandia - 1,31 mln ton oraz Hiszpania - 1,21 mln ton, a także Polska - 539 tys. ton oraz Niemcy - 493 tys. ton.
e-warzywnictwo.pl