Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Zbiory wybranych warzyw w UE

Aktualności

2015-03-31 12:53
Największym unijnym producentem tych warzyw są od lat Włosi z wielkością 5,2 mln ton zebranych w roku 2013 około i 35 proc. udział w łącznej unijnej produkcji pomidorów.
Zbiory wybranych warzyw w UE

Jak wynika z najnowszych danych Eurostat, w roku 2013 łączne zbiory pomidorów w państwach Unii Europejskiej wyniosły 14,896 mln ton - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: Eurostat newsrelease.

Największym unijnym producentem tych warzyw są od lat Włosi z  wielkością 5,2 mln ton zebranych w roku 2013 około i 35 proc. udział w  łącznej unijnej produkcji pomidorów.

Na drugim miejscu uplasowała się Hiszpania z wynikiem 3,77 mln ton - około 25 proc. udział oraz kolejno 1,18 mln ton Portugalia i 1,04 mln Grecja.

Oprócz pomidorów opublikowano także dane dla zbiorów marchwi i cebuli - w  omawianym okresie unijna produkcja marchwi wyniosła 5,143 mln ton, a  cebuli 5,732 mln ton. W przypadku produkcji tego pierwszego warzywa - największe ilości zebrano roku 2013 w Polsce - 735 tys. ton oraz w  Wielkiej Brytanii - niecałe 696 tys. ton oraz w Niemczech - 584 tys. ton.

Największym unijnym producentem cebuli są natomiast Holandia - 1,31 mln ton oraz Hiszpania - 1,21 mln ton, a także Polska - 539 tys. ton oraz Niemcy - 493 tys. ton.
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.