Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Zielone pomidory przeciwdziałają zanikowi mięśni

Aktualności

2015-09-22 09:37
adacze wykazali również, że związki zawarte w skórkach jabłek i zielonych pomidorach, niwelują działanie tego białka i przeciwdziałają zanikowi mięśni.
Naukowcy z Uniwersytetu Iowa odkryli białko, które powoduje starzenie się mięśni, a tym samym ich osłabienie. Badacze wykazali również, że związki zawarte w skórkach jabłek i zielonych pomidorach, niwelują działanie tego białka i przeciwdziałają zanikowi mięśni.

- Wielu z nas wie z własnego doświadczenia, że osłabienie i zanik mięśni stanowi duży problem, szczególnie wśród osób starszych. Problem ten ma istotny wpływ na jakość naszego życia i zdrowie - powiedział dr Christopher Adams z Uniwersytetu w Iowa, autor badania opublikowanego na łamach "Journal of Biological Chemistry".

Naukowcy zbadali wpływ dwóch związków - pochodzący ze skórek jabłek kwas ursolowy i pozyskana z zielonych pomidorów tomatydyna. Specjaliści zbadali obie substancje pod kątem wpływu na masę mięśniową. Analizy wykazały, oba związki wpływały na zwiększenie masy mięśniowej o około 10 proc. i wzrost siły mięśniowej o 30 proc.

Specjaliści zapowiadają dalsze badania. Sugerują, że obie substancje mogą stanowić naturalny sposób walki z zanikiem i osłabieniem mięśni.



e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.