Aktualności
2013-08-30 10:01
Coraz częściej nie chcą ich rolnicy ani konsumenci, choć pod względem spożycia i tak bijemy Europę.
Ziemniaki zmierzają w kierunku warzyw "deserowych"
Na początku lat 90. rosły na 1,8 mln hektarów, dzisiaj zajmują niewiele ponad 350 tys. I choć faktem jest coraz większa efektywność upraw, to i tak z 24 mln ton zbieranych jeszcze w 2000 r. zostało nam dzisiaj 9 mln ton. A liczba ta, zdaniem ekspertów, dalej będzie maleć. Tegoroczne prognozy, na których opiera się Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ), mówią już o liczbie bliższej 8 mln ton - pisze "PB".
Zachodni Europejczycy jedzą średnio 50-60 kg ziemniaków na osobę. Polacy wciąż są wyjątkiem z wynikiem 109 kg na osobę, ale ich spożycie cały czas maleje (m.in. kosztem ryżu i makaronów). Ziemniaki zaczynają być traktowane jako warzywo, a nie masowy produkt.
Na popularność ziemniaki nie mogą liczyć wśród amatorów mocnych trunków. Dwadzieścia lat temu w gorzelniach przerabiano 1,8 mln ton ziemniaków, a teraz trafia tam około 50 tys. ton. Na dodatek, coraz mniejsze użycie ziemniaków jako paszy jest również powodowane przez sytuację na rynku trzody chlewnej - czytamy w "PB".
Ziemniaki zmierzają w kierunku warzyw "deserowych". Coraz częściej nie chcą ich rolnicy ani konsumenci, choć pod względem spożycia i tak bijemy Europę - pisze "Puls Biznesu".
Na początku lat 90. rosły na 1,8 mln hektarów, dzisiaj zajmują niewiele ponad 350 tys. I choć faktem jest coraz większa efektywność upraw, to i tak z 24 mln ton zbieranych jeszcze w 2000 r. zostało nam dzisiaj 9 mln ton. A liczba ta, zdaniem ekspertów, dalej będzie maleć. Tegoroczne prognozy, na których opiera się Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ), mówią już o liczbie bliższej 8 mln ton - pisze "PB".
Zachodni Europejczycy jedzą średnio 50-60 kg ziemniaków na osobę. Polacy wciąż są wyjątkiem z wynikiem 109 kg na osobę, ale ich spożycie cały czas maleje (m.in. kosztem ryżu i makaronów). Ziemniaki zaczynają być traktowane jako warzywo, a nie masowy produkt.
Na popularność ziemniaki nie mogą liczyć wśród amatorów mocnych trunków. Dwadzieścia lat temu w gorzelniach przerabiano 1,8 mln ton ziemniaków, a teraz trafia tam około 50 tys. ton. Na dodatek, coraz mniejsze użycie ziemniaków jako paszy jest również powodowane przez sytuację na rynku trzody chlewnej - czytamy w "PB".
Źródło: Puls Biznesu
e-warzywnictwo.pl