Reklama
Grafika reklamowa nr 293
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Znacznie większe możliwości stosowania fungicydu Revus 250 SC

Aktualności

2020-04-30 10:37

Kalafior, kapusta brukselska, groch zielony, rzodkiewka, roszponka, rośliny warzywne uprawiane na młode liście oraz cykoria sałatowa, to kolejne gatunki w produkcji które teraz można chronić przed chorobami preparatem Revus 250 SC z oferty firmy Syngenta.

Decyzją MRiRW nr: R–301/2020d z dnia 23 kwietnia 2020 r. zakończony został proces rozszerzania rejestracji fungicyd Revus 250 SC o kolejne uprawy małoobszarowe w następującym zakresie:

1. Kalafior, kapusta brukselska, groch zielony, rzodkiewka (uprawa w polu)

Kalafior, kapusta brukselska uprawiane w polu

Mączniak rzekomy

Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 6 ml /100m2.

Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2.

Odstęp między zabiegami: co najmniej 10 dni.

Środek stosować w przypadku zagrożenia infekcją lub po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, po wschodach rośliny uprawnej od fazy 6 liścia, do końca fazy rozwoju części przeznaczonych do zbioru (BBCH 16-49).

Zalecana ilość wody: 2-8 l/100m2. Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia. Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.

Groch zielony łuskowy uprawiany w polu

Mączniak rzekomy

Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 6 ml /100m2.

Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2.

Odstęp między zabiegami: co najmniej 14 dni.

Środek stosować w przypadku zagrożenia infekcją lub po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, po wschodach rośliny uprawnej od fazy widocznego trzeciego międzywęźla na pędzie głównym do końca fazy rozwoju kwiatostanu – widoczne pierwsze płatki (BBCH 35-59).

Zalecana ilość wody: 2-8 l/100m2. Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia. Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.

Rzodkiewka uprawiana w polu

Mączniak rzekomy

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,6 l/ha.

Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2.

Odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni.

Środek stosować w przypadku zagrożenia infekcją lub po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, po wschodach rośliny uprawnej od fazy 2 liścia do końca fazy rozwoju części przeznaczonych do zbioru (BBCH 12-49).

Zalecana ilość wody: 200-600 l/ha. Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia. Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste

2. Roszponka, rośliny warzywne uprawiane na młode liście (uprawa polowa, pod osłonami i w szklarniach)

Roszponka, rośliny warzywne uprawiane na młode liście uprawiane w polu

Mączniak rzekomy

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 6 ml /100m2.

Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2.

Odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni.

Zabiegi wykonać zapobiegawczo lub interwencyjnie, po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od fazy rozwiniętego piątego liścia właściwego do końca fazy rozwoju części rośliny przeznaczonej do zbioru (BBCH 15 - 49 – osiągnięta typowa masa liści), a w przypadku roślin warzywnych uprawianych na młode liście – maksymalnie do fazy ósmego liścia (BBCH 15-18).

Zalecana ilość wody: 2-10 litrów /100m2. Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia.

Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.

Sałaty, rukola (rokietta siewna), endywia, eskariola, gorczyca sarepska (uprawiana na młode liście), szpinak, pieprzyca siewna (rzeżucha), roszponka, rośliny warzywne uprawiane na młode liście uprawiane pod osłonami i w szklarniach.

Mączniak rzekomy

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 6 ml /100m2.

Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1.

Zabieg wykonać w przypadku zagrożenia infekcją lub po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od fazy rozwiniętego pierwszego liścia właściwego do końca fazy rozwoju części rośliny przeznaczonej do zbioru (BBCH 11-49 – osiągnięta typowa masa liści), a w przypadku roślin warzywnych uprawianych na młode liście – maksymalnie do fazy ósmego liścia (BBCH 11-18).

Zalecana ilość wody: 2-10 litrów /100m2. Ilość wody dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia.

Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.

3. Cykoria sałatowa (tylko użytkownicy profesjonalni)

Cykoria sałatowa uprawiana w pomieszczeniach

Fytoftoroza

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania:

− oprysk korzeni przed rozpoczęciem pędzenia - 0,5 ml środka w 1-2 litrach wody /m2 lub

− jako dodatek do roztworu nawozowego przy podlewaniu - 1,5 ml środka w 100 l wody, co odpowiada 45 ml środka rozpuszczonych w 3000 l roztworu nawozowego na 100-150 m2 powierzchni półek do pędzenia.

Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1.

Środek stosować w przypadku zagrożenia infekcją lub po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, zaraz po zbiorze korzeni lub przed rozpoczęciem pędzenia oraz przed rozwojem części przeznaczonych do zbioru (BBCH 00/40).

Etykieta fungicydu Revus 250 SC dla użytkowników profesjonalnych do pobrania tutaj 

Etykieta fungicydu Revus 250 SC dla użytkowników nieprofesjonalnych do pobrania tutaj

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć szczególną uwagę na stosowane zwroty wskazujące na rodzaj zagrożenia i symbole ostrzegawcze umieszczone w etykietach oraz przestrzegaj zalecanych środków bezpieczeństwa.

 

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.