Reklama
Grafika reklamowa nr 304 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 303
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Abris spodziewa się tłustych lat dla pieczarek

Aktualności

2016-04-28 08:37
Polscy producenci pieczarek ani myślą oddawać pozycji numer jeden w Europie, więc producenci podłoża do ich uprawy liczą na kolejne tłuste lata.

Polscy producenci pieczarek ani myślą oddawać pozycji numer jeden w  Europie, więc producenci podłoża do ich uprawy liczą na kolejne tłuste lata - informuje Puls Biznesu.

Fundusz Abris Capital sfinalizował niedawno przejęcie Fungisu, drugiego producenta podłoża do pieczarek w jego portfelu. To przykład branży, która rośnie dzięki eksportowi żywności. W produkcji pieczarek jesteśmy numerem jeden w Europie, podobnie jak w produkcji drobiu, którego odchody wykorzystywane są w produkcji podłoża do uprawy tych grzybów.

Tomasz Kujawa, menedżer w Abris Capital mówi, że gdy fundusz kupił firmę Mykogen pod koniec 2012 r., produkowała ona 55-60 tys. ton podłoża do pieczarek. W zeszłym roku było to już 110 tys. ton. Zakupiony w tym roku Fungis zwiększył produkcję o 100 tys. ton. Dodaje, że ta akwizycja czyni z tych firm czołowego gracza w tej części Europy i podkreśla, że wciąż widzi ogromny potencjał na tym rynku i będzie tu inwestować. Poza zakładami w Karszewie i Woli Makowskiej (woj. łódzkie) grupa rozwija trzeci ? w miejscowości Villya na Ukrainie. Łącznie zakłady miały w  ubiegłym roku 140 mln zł obrotów.

Trend wzrostowy w pieczarkach jest stały, a perspektywy wyglądają obiecująco. Zarządzający Mykogenem i Fungisem zgodnie przekonują, że o  popyt w tej branży nie ma się co martwić, a wraz z zapotrzebowaniem na polskie pieczarki zwiększa się zapotrzebowanie na podłoże. Łukasz Wyszkowski, wiceprezes Fungisu mówi, że spożycie pieczarek w Europie rośnie, a produkt jako niskokaloryczny o zawartości różnych mikro? i  makroelementów wpisuje się w trendy prozdrowotne.


Czytaj więcej w "Pulsie Biznesu".
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.