Rynek
Jak informują eksperci IERiGŻ w raporcie, w czerwcu 2017 r. większość cen warzyw oferowanych rolnikom przez spółdzielnie ogrodnicze była wyższa niż w maju br. Najbardziej podrożała kapusta biała (o 37%) i buraki ćwikłowe (o 29%). W mniejszym zakresie wzrosły ceny cebuli (o 10%) i marchwi (o 6%). Nieznacznie obniżyły się ceny pieczarek (o 3%), a jedynie ceny pomidorów spod osłon spadły znacząco (o 31%).
Wyższe były ceny wszystkich warzyw skupowanych przez zakłady przetwórcze. W porównaniu do ubiegłego miesiąca najbardziej wzrosły ceny kapusty białej (o 15%) i buraków ćwikłowych (o 11%), a w mniejszym stopniu marchwi na kostkę (o 8%) i cebuli branej (o 5%).
Jak informują analitycy IERiGŻ w raporcie w firmach skupujących warzywa na eksport obniżyły się ceny kapusty pekińskiej (o 1%) i pomidorów spod osłon (o 35%). Wzrosły ceny eksportowe cebuli (o 6%), a nie zmieniły się ceny marchwi. W handlu hurtowym wzrosły ceny buraków ćwikłowych (o 33%), kapusty białej (o 26%), cebuli (o 10%) i marchwi (o 8%). Obniżyły się ceny hurtowe ogórków spod osłon (o 37%) i pomidorów spod osłon (o 26%).
W porównaniu z czerwcem 2016 r. na rynku krajowym, w eksporcie i w przetwórstwie (w zależności od kierunku zagospodarowania) obniżyły się ceny buraków (o 10%), cebuli (o 45-51%) i marchwi (o 46 53%), a wyższe były ceny kapusty białej (o 39-42%). Na rynkach hurtowych obniżyły się ceny buraków ćwikłowych (o 5%), marchwi (o 34%), cebuli (o 38%), a wyższe były ceny kapusty białej (o 5%), ogórków gruntowych (o 90%), ogórków spod osłon (o 66%), pomidorów spod osłon (o 7%) i pieczarek (o 19%) - czytamy w raporcie.
W maju 2017 r., w porównaniu z kwietniem 2017 r., obniżyły się ceny detaliczne pomidorów (o 30%), papryki (o 5%) i pieczarek (o 1%). Wzrosły ceny kalafiorów (o 14%), cebuli, ogórków gruntowych (o 1%), buraków ćwikłowych (o 5%), selerów (o 15%), marchwi (o 6%) i kapusty białej (o 21%). W relacji do cen detalicznych z maja 2016 r. wzrosły ceny porów i pieczarek (po 3%), ogórków gruntowych (o 15%) i pomidorów (o 11%), a obniżyły się ceny kapusty białej (o 27%), buraków ćwikłowych (o 10%), \ cebuli (o 26%), selerów (o 23%), kalafiorów (o 5%), marchwi (o 32%) i papryki (o 6%).
W kwietniu 2017 r., w porównaniu z kwietniem 2016 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych wzrosła produkcja soku pomidorowego (o 20%), konserw warzywnych (o 52%) i warzyw mrożonych (o 2%), a obniżyła się produkcja i marynat (o 15%). Eksport warzyw świeżych w kwietniu 2017 r. wyniósł 34,7 tys. t, a jego wartość 15,6 mln EUR. W porównaniu z kwietniem 2016 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych wzrósł o 14%, a jego wartość zmniejszyła się o 12%. Do wzrostu wolumenu eksportu przyczyniło się zwiększenie sprzedaży marchwi (o 69%), kapusty (o 17%), i cebuli (o 59%). W tym samym czasie wyeksportowano 49,2 tys. t przetworów warzywnych o wartości 35,2 mln EUR. W porównaniu z kwietniem 2016 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 14%, a jego wartość zmniejszyła się o 15%. Mniejszy był wywóz mrożonek (o 15%), marynat (o 22%) oraz suszy (o 36%), a wzrosła sprzedaż konserw (o 57%), w tym najbardziej kapusty kwaszonej (o ponad 3,5-krotnie) - informują eksperci IERiGŻ w raporcie.
W kwietniu 2017 r. zaimportowano 62,9 tys. t warzyw świeżych o wartości 60,0 mln EUR, tj. odpowiednio o 24 i 22% mniej niż przed rokiem. Spadek wolumenu importu spowodowany był zmniejszeniem się przywozu cebuli (o 39%), kapusty (o 43%), marchwi (o 26%), pomidorów (o 33%) i papryki (o 11%). Wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 17,7 tys. t, a jego wartość 18,4 mln EUR (spadek o 25%). Mniej zaimportowano marynat (o 74%), mrożonek (o 21%) i konserw (o 42%), w tym głównie kukurydzy konserwowej (o 23%) i koncentratu pomidorowego (o 19%).
W kwietniu br., saldo handlu zagranicznego całego sektora warzywniczego było ujemne i wyniosło 27,6 mln EUR. Ujemne saldo zanotowano w obrocie świeżymi warzywami (44,4 mln EUR), a dodatnie w obrocie przetworami warzywnymi (16,8 mln EUR). Wartość eksportu zmniejszyła się o 14% do 50,8 mln EUR, a importu obniżyła się o 23% do 78,4 mln EUR.
eksperci IERiGŻ