Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Rynek Archiwum

Analiza cen warzyw - IERiGŻ

Rynek

2017-08-08 09:05
Najbardziej podrożała kapusta biała (o 37%) i buraki ćwikłowe (o 29%). W mniejszym zakresie wzrosły ceny cebuli (o 10%) i marchwi (o 6%).

Jak informują eksperci IERiGŻ w raporcie, w czerwcu 2017 r. większość cen warzyw oferowanych rolnikom przez spółdzielnie ogrodnicze była wyższa niż w maju br. Najbardziej podrożała kapusta biała (o 37%) i  buraki ćwikłowe (o 29%). W mniejszym zakresie wzrosły ceny cebuli (o 10%) i marchwi (o 6%). Nieznacznie obniżyły się ceny pieczarek (o 3%), a  jedynie ceny pomidorów spod osłon spadły znacząco (o 31%).

Wyższe były ceny wszystkich warzyw skupowanych przez zakłady przetwórcze. W porównaniu do ubiegłego miesiąca najbardziej wzrosły ceny kapusty białej (o 15%) i buraków ćwikłowych (o 11%), a w mniejszym stopniu marchwi na kostkę (o 8%) i cebuli branej (o 5%).

Jak informują analitycy IERiGŻ w raporcie w firmach skupujących warzywa na eksport obniżyły się ceny kapusty pekińskiej (o 1%) i  pomidorów spod osłon (o 35%). Wzrosły ceny eksportowe cebuli (o 6%), a  nie zmieniły się ceny marchwi. W handlu hurtowym wzrosły ceny buraków ćwikłowych (o 33%), kapusty białej (o 26%), cebuli (o 10%) i marchwi (o 8%). Obniżyły się ceny hurtowe ogórków spod osłon (o 37%) i pomidorów spod osłon (o 26%).

W porównaniu z czerwcem 2016 r. na rynku krajowym, w eksporcie i w  przetwórstwie (w zależności od kierunku zagospodarowania) obniżyły się ceny buraków (o 10%), cebuli (o 45-51%) i marchwi (o 46 53%), a wyższe były ceny kapusty białej (o 39-42%). Na rynkach hurtowych obniżyły się ceny buraków ćwikłowych (o 5%), marchwi (o 34%), cebuli (o 38%), a  wyższe były ceny kapusty białej (o 5%), ogórków gruntowych (o 90%), ogórków spod osłon (o 66%), pomidorów spod osłon (o 7%) i pieczarek (o 19%) - czytamy w raporcie.

W maju 2017 r., w porównaniu z kwietniem 2017 r., obniżyły się ceny detaliczne pomidorów (o 30%), papryki (o 5%) i pieczarek (o 1%). Wzrosły ceny kalafiorów (o 14%), cebuli, ogórków gruntowych (o 1%), buraków ćwikłowych (o 5%), selerów (o 15%), marchwi (o 6%) i kapusty białej (o 21%). W relacji do cen detalicznych z maja 2016 r. wzrosły ceny porów i  pieczarek (po 3%), ogórków gruntowych (o 15%) i pomidorów (o 11%), a  obniżyły się ceny kapusty białej (o 27%), buraków ćwikłowych (o 10%), \ cebuli (o 26%), selerów (o 23%), kalafiorów (o 5%), marchwi (o 32%) i  papryki (o 6%).

W kwietniu 2017 r., w porównaniu z kwietniem 2016 r., w średnich i  dużych zakładach przetwórczych wzrosła produkcja soku pomidorowego (o 20%), konserw warzywnych (o 52%) i warzyw mrożonych (o 2%), a obniżyła się produkcja i marynat (o 15%). Eksport warzyw świeżych w kwietniu 2017 r. wyniósł 34,7 tys. t, a jego wartość 15,6 mln EUR. W porównaniu z  kwietniem 2016 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych wzrósł o 14%, a  jego wartość zmniejszyła się o 12%. Do wzrostu wolumenu eksportu przyczyniło się zwiększenie sprzedaży marchwi (o 69%), kapusty (o 17%), i  cebuli (o 59%). W tym samym czasie wyeksportowano 49,2 tys. t przetworów warzywnych o wartości 35,2 mln EUR. W porównaniu z kwietniem 2016 r. wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 14%, a jego wartość zmniejszyła się o 15%. Mniejszy był wywóz mrożonek (o 15%), marynat (o 22%) oraz suszy (o 36%), a wzrosła sprzedaż konserw (o 57%), w  tym najbardziej kapusty kwaszonej (o ponad 3,5-krotnie) - informują eksperci IERiGŻ w raporcie.

W kwietniu 2017 r. zaimportowano 62,9 tys. t warzyw świeżych o  wartości 60,0 mln EUR, tj. odpowiednio o 24 i 22% mniej niż przed rokiem. Spadek wolumenu importu spowodowany był zmniejszeniem się przywozu cebuli (o 39%), kapusty (o 43%), marchwi (o 26%), pomidorów (o 33%) i papryki (o 11%). Wolumen importu przetworów warzywnych wyniósł 17,7 tys. t, a jego wartość 18,4 mln EUR (spadek o 25%). Mniej zaimportowano marynat (o 74%), mrożonek (o 21%) i konserw (o 42%), w tym głównie kukurydzy konserwowej (o 23%) i koncentratu pomidorowego (o 19%).

W kwietniu br., saldo handlu zagranicznego całego sektora warzywniczego było ujemne i wyniosło 27,6 mln EUR. Ujemne saldo zanotowano w obrocie świeżymi warzywami (44,4 mln EUR), a dodatnie w  obrocie przetworami warzywnymi (16,8 mln EUR). Wartość eksportu zmniejszyła się o 14% do 50,8 mln EUR, a importu obniżyła się o 23% do 78,4 mln EUR.

eksperci IERiGŻ

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.