Zmienik lucernowiec grasuje na polach z selerem. Szkodnik ten jest bardzo przebiegły, potrafi szybko się ukryć, dlatego lustracje (a także zabiegi chemiczne) warto wykonywać we wczesnych godzinach porannych.
Krzysztof uprawia selera korzeniowego na glebie różnych klas bonitacyjnych. Na części pól stosuje nawożenie organiczne a na stanowiskach bez obornika zwiększa o 15% nawożenie mineralne.
W ostatnim czasie pojawiają się nowe rozwiązania warte uwagi w produkcji selera. Do takich rozwiązań zaliczają się preparaty oparte o wyselekcjonowane mikroorganizmy glebowe. Dlaczego warto je użyć? Ponieważ wspomagają wzrost i rozwój roślin oraz ograniczają szkodliwość nicieni, a głównie korzeniaków i Szpilecznika baldasznika.
'Z wczesnego pola BASF, Yara, Sklep Ogrodniczy Marek Szymczak' - tak zatytułowaliśmy serię 3 materiałów filmowych przygotowanych w okolicy Ozorkowa (woj.
Aplikacja preparatów opartych o wyselekcjonowane mikroorganizmy glebowe już na etapie produkcji rozsady selera mocno zaprocentuje po posadzeniu roślin w polu. Szczególnie w przypadku selera, stosując preparaty mikrobiologiczne, możemy osiągnąć, co najmniej dwie ważne korzyści.
Gospodarstwo państwa Brygidy i Klaudiusza Matejka z Opola od wielu lat specjalizuje się w uprawie warzyw, m.in. selera korzeniowego. W obecnym sezonie wegetacyjnym pod uprawę tego warzywa przeznaczono około 46 ha.
Przed rozpoczynającym się okresem podejmowania decyzji o wyborze odmian selera do uprawy zapraszamy do zapoznania się z potencjałem kreacji proponowanych przez holenderską firmę Bejo Zaden.
Oczekuje się że najbardziej wzrosną zbiory kalafiorów - o 16,6 proc. (do 245 tys. t), buraków ćwikłowych - o 10,7 proc. (330 tys. t), a także warzyw pozostałych (pietruszka, pory, selery i in.) - o 19,1 proc. (837 tys. t).
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.