Aktualności
Stowarzyszenie Producentów Brokułów w Hiszpanii opublikowało najnowsze dane dotyczące spożycia tego warzywa. Jak wynika z niego, w przeciągu ostatnich pięciu lat konsumpcja brokułów w Hiszpanii wzrosła aż pięciokrotnie.
Jeszcze w roku 2010 średnie spożycie przypadające na 1 Hiszpana wynosiło 200 gram, podczas gdy według opublikowanych najnowszych danych w roku 2014 to już 900 gram/osobę. Zdaniem producentów tak rekordowy wzrost to wynik szeroko zakrojonych kampanii informacyjno ? promocyjnych propagujących właśnie to warzywo. W ostatnich latach w największych miastach hiszpańskich w tym przede wszystkim w Madrycie, Barcelonie, Walencji czy Murcii przeprowadzono wiele akcji promocyjnych polegających na prezentowaniu wszelkich walorów zdrowotnych i smakowych brokułów, a kampania odbywała się poprzez około 10 tys. punktów sprzedaży, oparta zaś była na informacji prasowej czy degustacjach.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: freshplaza