Artykuł sponsorowany
Jakich plonów cebuli można się spodziewać przy coraz mniejszej dostępności wody obsiewając pole odmianą nie dopasowując jej np. do warunków glebowo-pogodowych? Na pewno można przyjąć, że nie będą to najwyższe plony. Skorzystaj z postępu genetycznego hodowli Seminis a przekonasz się, że dobra odmiana cebuli to skarb.
Zmieniają się warunki pogodowe w naszym kraju, coraz bardziej problematyczna staje się produkcja cebuli. Powodzenie w uprawie tego warzywa jest coraz mocniej uzależnione od dostępności wody i możliwości nawadniania. Napływające informacje wskazują, że średnia roczna temperatura powietrza rośnie, suma opadów rocznych spada. Sezon 2020 zapowiada się kolejnym suchym rokiem (jeżeli suma opadów nie wzrośnie). W takich warunkach kluczowy jest odpowiedni dobór odmian cebuli do uprawy – warzywa z płytko sięgającym systemem korzeniowym a przez to wrażliwego na stres wodny. Strategiczny jest wybór odmian, które mogą wiernie plonować nawet w trudnych warunkach uprawy.
Nie ma lepszej hiszpanki!
Hodowla Seminis dla producentów produkujących towar pod obieranie proponuje mieszańca w typie hiszpańskim SV 4774NW F1 – to nasz lider typu hiszpańskiego, wyróżnia go bardzo wysoki potencjał plonowania oraz wysoka odporność na różowienie korzeni oraz umiarkowana na fuzarium. Bardzo ciekawą propozycją jest też SV6646NW F1 – wcześniejsza o ok. 7 dni od wcześniej wymienionej odmiany. Podkreślimy, że te dwa mieszance hiszpańskie dają przewagę w niekorzystnych warunkach pogodowych ponieważ mają silny i rozbudowany system korzeniowy, silny szczypior. Warto pamiętać, że przewagą tego typu jest bardzo duży rozmiar cebul. Możliwość krótkiego przechowania daje elastyczność, jeżeli chodzi o przygotowanie surowca do sprzedaży.
Mocne Rijnsburgery od Seminis
Produkcja cebuli z możliwością długiego przechowywania to uzasadniona strategia w gospodarstwie, która pozwala na sprzedaż towaru w okresie kiedy warunki ekonomiczne są sprzyjające a nie bezpośrednio po zbiorach, kiedy towaru na rynku jest dużo a cena najniższa. Pewną odmianą na suche lata w typie Rijnsburger jest SV3557 ND F1 - 2019 rok pokazał że ta odmiana średniowczesna dobrze radzi sobie w trudnych warunkach.
To mieszaniec w którym połączono wczesność z bardzo dobrą łuską – jej jasny, złoty kolor wyróżnia ją pod kątem handlowym. Co jeszcze czyni ją ciekawą propozycją dla producentów cebuli? Między innymi możliwość umiarkowanie długiego przechowywania; do końca kwietnia. Podczas Wielkopolskiej Konferencji Cebulowej Seminis, prelegent z Niemiec przekazywał, że Niemcy zaobserwowali bardzo duży potencjał SV3557 ND F1, przechowują ją nawet do końca czerwca (w Polsce rekomendacje są jak już wcześniej wspomniano nieco krótsze). Zauważono że mieszaniec ten ma mniejszą podatność na Stemphylium.
Zapraszamy do obejrzenia filmu z gospodarstwa, gdzie przechowuje się mieszańca SV3557 ND F1.
Dla producentów cebuli, którzy poszukują nowości odmianowych; mieszańców z najnowszą genetyką mamy aż 3 propozycje z segmentu Rijnsburgerów, odmianę wczesną, średnio-późną i późną. Zapamiętajcie ich nazwy. Shakito F1, Packito F1, Bossito F1. Shakito F1, to jedna z najszybciej rosnących w typie Rijnsburger na rynku. Packito F1 wyróżnia wysokie wyrównanie i atrakcyjny wygląd handlowy cebul. Odmiana szczególnie polecana do pakowania na świeży rynek w tzw. carry bag i siatki klipsowe.
Odmiana Rockito F1 ma kilkunastoprocentowy udziału w całkowitej produkcji Rijnsburgerów w Niemczech. Od 2014 roku jest w TOP 3 – standardów do przechowywania w Bawarii. W 2018 r. z wysiewu 1 marca, plantacja nawadniana 10-krotnie plonowała u jednego z producentów średnio 95 t/ha, wysiano 3,4 jednostki/ha. Warto pamiętać, że Rockito, to wysokiej jakości odmiana do długiego przechowywania zarówno na wysokich pryzmach, jak i w skrzyniopaletach. Na filmie poniżej obraz tej odmiany w przechowalni Bartka w rejonie Słupcy.
Bayer/Seminis
Artykuł reklamowy