Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 85 Grafika reklamowa nr 85
Reklama
Grafika reklamowa nr 300
Znajdujesz się w: Rynek Archiwum

Ceny warzyw ze zbiorów ubiegłorocznych

Ceny warzyw ze zbiorów ubiegłorocznych

2016-04-21 08:10
eny kapusty białej w skupie do konsumpcji bezpośredniej do lutego br. wykazywały sezonowe wzrosty, niemniej, w marcu można było odnotować spadki cen tych warzyw.

Dynamika sezonowego wzrostu cen większości warzyw świeżych w kraju w  pierwszym kwartale br. była znacznie niższa niż to miało miejsce przed rokiem. Ceny kapusty białej w skupie do konsumpcji bezpośredniej do lutego br. wykazywały sezonowe wzrosty, niemniej, w marcu można było odnotować spadki cen tych warzyw - mówi Mariusz Dziwulski, ekspert ds. analiz rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Według danych IERiGŻ-PIB przeciętnie w marcu kapusta biała kosztowała 0,89 zł/kg wobec 0,75 zł/kg przed rokiem, lecz była o 14\% tańsza niż w  lutym 2016 r. W podobnym stopniu zmieniały się ceny marchwi i buraków ćwikłowych - w marcu br. były odpowiednio o 24 i 51\% wyższe niż przed rokiem, ale o 2 i 3\% niższe niż w lutym br. Warto dodać, że w przypadku marchwi, przeciętne miesięczne ceny w ostatnim kwartale 2015 r. i  pierwszym 2016 r. kształtowały się na poziomie rekordowym na przestrzeni ostatniej dekady, jeśli chodzi o ten okres. Tendencją wzrostową w  pierwszym kwartale 2016 r. charakteryzowały się natomiast ceny cebuli, jednak dynamika ta była relatywnie słaba. Według danych IERiGŻ-PIB w  marcu br. przeciętna cena cebuli w skupie krajowym wyniosła 1,04 zł/kg netto, czyli była 2,1-krotnie wyższa niż przed rokiem a także o 2\% wyższa niż w lutym br. Relacje cenowe na korzyść bieżącego sezonu zatem ulegają zmniejszeniu.

- Wynika to w dużej mierze ze specyfiki ubiegłego sezonu, który zaczął się dość niskimi cenami, będącymi konsekwencją po pierwsze, wysokiej produkcji warzyw w kraju i po drugie, rosyjskiego embargo na import warzyw z krajów Unii Europejskiej. Kolejne miesiące, zwłaszcza koniec pierwszego i początek drugiego kwartału 2015 r. przyniosły silny wzrost cen, którego przyczyną była niższa podaż warzyw na krajowym rynku. Przełożyło się to na dość wysoką bazę odniesienia w marcu ubiegłego roku. Pierwsze notowania Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi dla kwietnia br. wskazywać mogą jednak, że ceny takich warzyw jak kapusta biała czy też marchew mogą być już przeciętnie niższe niż w  kwietniu 2015 r. Spadek cen wielu gatunków warzyw ze zbiorów ubiegłorocznych w marcu br. wynikać może jednak ze spowolnienia na rynku, spowodowanego słabnącym popytem eksportowym i przypuszczalnie relatywnie wysokim poziomem zapasów warzyw w kraju ? mowi Mariusz Dziwulski.

Według danych Eurostatu wolumen eksportu warzyw (CN 0702-0709) z  Polski w pierwszych siedmiu miesiącach sezonu 2015/2016 (lipiec - styczeń) zmniejszył się o 3,5\% r/r do 373 tys. t. W największym stopniu zmniejszyła się sprzedaż zagraniczna kapust i kalafiorów (CN 0704) a  także warzyw korzeniowych (CN 0706), w tym marchwi - odpowiednio o 27 i  43\%. Na początku br. dynamika spadku eksportu przyspieszyła. Unijne dane handlowe wskazują, że w styczniu br. eksport tych produktów był o  47 i 58\% niższy niż przed rokiem. Warto zauważyć, że dynamika spadku wywozu tych warzyw była znacznie wyższa niż ich produkcji, co może świadczyć o spadku popytu na rynkach zagranicznych, dotyczący w głównej mierze rynków pozaunijnych.

BGŻ PNB Paribas

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.