Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Co piąte ekologiczne warzywo w Polsce produkuje Świętokrzyskie

Aktualności

2013-01-22 19:10
Co druga papryka i ponad 80 proc. polskiego czosnku pochodzi ze świętokrzyskich gospodarstw, w które produkują 19,5 proc. krajowych warzyw ekologicznych.
Co druga papryka i ponad 80 proc. polskiego czosnku pochodzi ze świętokrzyskich gospodarstw, w które produkują 19,5 proc. krajowych warzyw ekologicznych - wynika z raportu Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Według najnowszego raportu ŚODR z regionu świętokrzyskiego pochodzi około 19,5 proc. krajowych warzyw ekologicznych. Produkuje je 1365 gospodarstw, których łączna powierzchnia wynosi nieco ponad 3,2 proc. wszystkich upraw ekologicznych, czyli bez nawozów i użycia środków chemicznych, w Polsce.

W woj. świętokrzyskim najwięcej uprawia się czosnku, stąd pochodzi 80 proc. krajowej produkcji tego warzywa z gospodarstw ekologicznych. Drugi miejsce zajmuje cebula - 75 proc. krajowych upraw. W regionie produkowana jest również połowa papryki oraz co czwarta marchew i ogórek ekologiczny w Polsce.

Według danych ŚODR liczba gospodarstw ekologicznych w regionie rośnie o około 5 proc. rocznie. Większość gospodarstw zajmujących się taką produkcją znajduje się w powiatach: pińczowskim, buskim, sandomierski, kazimierskim opatowskim i staszowskim.

Czytaj więcej...
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.