Aktualności
2013-01-22 19:10
Co druga papryka i ponad 80 proc. polskiego czosnku pochodzi ze świętokrzyskich gospodarstw, w które produkują 19,5 proc. krajowych warzyw ekologicznych.
Co druga papryka i ponad 80 proc. polskiego czosnku pochodzi ze świętokrzyskich gospodarstw, w które produkują 19,5 proc. krajowych warzyw ekologicznych - wynika z raportu Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Według najnowszego raportu ŚODR z regionu świętokrzyskiego pochodzi około 19,5 proc. krajowych warzyw ekologicznych. Produkuje je 1365 gospodarstw, których łączna powierzchnia wynosi nieco ponad 3,2 proc. wszystkich upraw ekologicznych, czyli bez nawozów i użycia środków chemicznych, w Polsce.
W woj. świętokrzyskim najwięcej uprawia się czosnku, stąd pochodzi 80 proc. krajowej produkcji tego warzywa z gospodarstw ekologicznych. Drugi miejsce zajmuje cebula - 75 proc. krajowych upraw. W regionie produkowana jest również połowa papryki oraz co czwarta marchew i ogórek ekologiczny w Polsce.
Według danych ŚODR liczba gospodarstw ekologicznych w regionie rośnie o około 5 proc. rocznie. Większość gospodarstw zajmujących się taką produkcją znajduje się w powiatach: pińczowskim, buskim, sandomierski, kazimierskim opatowskim i staszowskim.
Czytaj więcej...
Według najnowszego raportu ŚODR z regionu świętokrzyskiego pochodzi około 19,5 proc. krajowych warzyw ekologicznych. Produkuje je 1365 gospodarstw, których łączna powierzchnia wynosi nieco ponad 3,2 proc. wszystkich upraw ekologicznych, czyli bez nawozów i użycia środków chemicznych, w Polsce.
W woj. świętokrzyskim najwięcej uprawia się czosnku, stąd pochodzi 80 proc. krajowej produkcji tego warzywa z gospodarstw ekologicznych. Drugi miejsce zajmuje cebula - 75 proc. krajowych upraw. W regionie produkowana jest również połowa papryki oraz co czwarta marchew i ogórek ekologiczny w Polsce.
Według danych ŚODR liczba gospodarstw ekologicznych w regionie rośnie o około 5 proc. rocznie. Większość gospodarstw zajmujących się taką produkcją znajduje się w powiatach: pińczowskim, buskim, sandomierski, kazimierskim opatowskim i staszowskim.
Czytaj więcej...
e-warzywnictwo.pl