Aktualności
Polska Agencja Prasowa organizuje debatę zatytułowaną:
"Polska dieta ciągle zbyt uboga w warzywa, owoce i soki. Co staje na drodze do prawidłowego odżywiania Polaków?"
W ostatniej dekadzie spadało w Polsce spożycie warzyw i owoców, od których w znacznym stopniu zależy nasze zdrowie. Podobnie jest z sokami, których wartości odżywcze są zbliżone do świeżych warzyw i owoców.
W latach 2002-2013 spożycie owoców i przetworów w Polsce zmniejszyło się z 4 do 3,4 kg miesięcznie, a warzyw, grzybów i przetworów z 5,4 do 4,8 kg. Pięć porcji warzyw i owoców spożywa się na co dzień tylko w co trzecim gospodarstwie domowym.
W 2009 r. przeciętny Polak spożył 1,1 litrów soków owocowych i warzywnych miesięcznie, a w 2013 r. już tylko 0,95 litra. Rocznie każdy z nas spożywa średnio 11,4 litrów soków owocowych, czyli ok. 32 ml dziennie. Dla porównania: Finowie i Norwegowie wypijają ich prawie trzykrotnie więcej - około 30 litrów. Najczęstszym wymienianym powodem niestosowania się do zaleceń jest brak czasu na skomponowanie odpowiednich posiłków. Dzieci często po prostu nie lubią i nie chcą jeść warzyw i owoców.
Nadal jest wiele nieporozumień, mitów i przesądów dotyczących soków. Jedną z pięciu porcji warzyw i owoców może stanowić szklanka soku owocowego, warzywno-owocowego lub warzywnego. O tym jednak wie zaledwie co trzecia badana przez Millward Brown osoba.
Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Uczestnicy debaty:
Beata Małecka-Libera, Sekretarz Stanu, Ministerstwo Zdrowia
Dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. IŻŻ, Instytut Żywności i Żywienia
Prof. dr hab. Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Marek Posobkiewicz, p.o. Głównego Inspektora Sanitarnego
Prof. dr hab. Witold Płocharski, Instytut Ogrodnictwa
Dr Bożena Nosecka, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB
Justyna Korzeniewska, Psycholog, Centrum Zdrowia Dziecka
Julian Pawlak, Prezes Zarządu Krajowej Unii Producentów Soków
Łukasz Bielewicz, przedstawiciel instytucji badawczej MillwardBrown
W czasie debaty spróbujemy odpowiedzieć na następujące pytania:
W Polsce niepokojąco spada spożycie warzyw, owoców i soków - jakie konsekwencje może mieć ten trend dla kondycji zdrowotnej społeczeństwa?
Jak temu zaradzić i przekonać Polaków, że warto jeść warzywa, owoce i pić soki?
Jakie mity i nieporozumienia wciąż kojarzone są z sokami? Dlaczego warto i należy z tymi mitami walczyć?
Termin debaty: 14 kwietnia 2015 r., godz. 14.00 ? 16.00
Miejsce debaty: Centrum Prasowe PAP, Warszawa, ul. Bracka 6/8
Debata ma charakter otwarty. Transmisja na stronie www.pap.pl i www.centrumprasowe.pap.pl.
Moderator dyskusji ? Zbigniew Wojtasiński
WSPÓŁORGANIZATOR:
Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Źródło: PAP