Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 300
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Debata PAP "Polska dieta ciągle zbyt uboga w warzywa, owoce i soki. Co staje na drodze do prawidłowego odżywiania Polaków?"

Debata PAP "Polska dieta ciągle zbyt uboga w warzywa, owoce i soki. Co staje na drodze do prawidłowego odżywiania Polaków?"

2015-04-09 09:19
Spożycie warzyw, grzybów i przetworów zmniejszyło się 5,4 do 4,8 kg.
Debata PAP pt. "Polska dieta ciągle zbyt uboga w warzywa, owoce i soki. Co staje na drodze do prawidłowego odżywiania Polaków?"

Polska Agencja Prasowa organizuje debatę zatytułowaną:
"Polska dieta ciągle zbyt uboga w warzywa, owoce i soki. Co staje na drodze do prawidłowego odżywiania Polaków?"
W ostatniej dekadzie spadało w Polsce spożycie warzyw i owoców, od których w znacznym stopniu zależy nasze zdrowie. Podobnie jest z sokami, których wartości odżywcze są zbliżone do świeżych warzyw i owoców.
W latach 2002-2013 spożycie owoców i przetworów w Polsce zmniejszyło się z 4 do 3,4 kg miesięcznie, a warzyw, grzybów i przetworów z 5,4 do 4,8 kg. Pięć porcji warzyw i owoców spożywa się na co dzień tylko w co trzecim gospodarstwie domowym.
W 2009 r. przeciętny Polak spożył 1,1 litrów soków owocowych i warzywnych miesięcznie, a w 2013 r. już tylko 0,95 litra. Rocznie każdy z nas spożywa średnio 11,4 litrów soków owocowych, czyli ok. 32 ml dziennie. Dla porównania: Finowie i Norwegowie wypijają ich prawie trzykrotnie więcej - około 30 litrów. Najczęstszym wymienianym powodem niestosowania się do zaleceń jest brak czasu na skomponowanie odpowiednich posiłków. Dzieci często po prostu nie lubią i nie chcą jeść warzyw i owoców.
Nadal jest wiele nieporozumień, mitów i przesądów dotyczących soków. Jedną z pięciu porcji warzyw i owoców może stanowić szklanka soku owocowego, warzywno-owocowego lub warzywnego. O tym jednak wie zaledwie co trzecia badana przez Millward Brown osoba.


Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Uczestnicy debaty:
Beata Małecka-Libera, Sekretarz Stanu, Ministerstwo Zdrowia
Dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. IŻŻ, Instytut Żywności i Żywienia
Prof. dr hab. Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Marek Posobkiewicz, p.o. Głównego Inspektora Sanitarnego
Prof. dr hab. Witold Płocharski, Instytut Ogrodnictwa
Dr Bożena Nosecka, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB
Justyna Korzeniewska, Psycholog, Centrum Zdrowia Dziecka

Julian Pawlak, Prezes Zarządu Krajowej Unii Producentów Soków
Łukasz Bielewicz, przedstawiciel instytucji badawczej MillwardBrown

W czasie debaty spróbujemy odpowiedzieć na następujące pytania:
W Polsce niepokojąco spada spożycie warzyw, owoców i soków - jakie konsekwencje może mieć ten trend dla kondycji zdrowotnej społeczeństwa?
Jak temu zaradzić i przekonać Polaków, że warto jeść warzywa, owoce i pić soki?
Jakie mity i nieporozumienia wciąż kojarzone są z sokami? Dlaczego warto i należy z tymi mitami walczyć?

Termin debaty: 14 kwietnia 2015 r., godz. 14.00 ? 16.00
Miejsce debaty: Centrum Prasowe PAP, Warszawa, ul. Bracka 6/8
Debata ma charakter otwarty. Transmisja na stronie www.pap.pl i www.centrumprasowe.pap.pl.
Moderator dyskusji ? Zbigniew Wojtasiński
WSPÓŁORGANIZATOR:
Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Źródło: PAP

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.