Aktualności
Tegoroczny sezon szparagowy jest opóźniony, ale zapowiada się dobrze pod względem plonowania oraz cen towaru. Po długiej zimie konsumenci poszukują nowalijek i spośród nich chętnie wybierają szparagi bielone i zielone.
13 maja br. przedstawiciele Polskiego Związku Producentów Szparaga oraz Katedra Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu zorganizowali w Hotelu Rzymskim w Poznaniu Konferencję Prasową, podczas której tradycyjnie otwierany jest sezon szparagowy. W tym roku mgr Marian Jakobsze (Prezes Polskiego Związku Szparaga) oraz prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski (ekspert od produkcji szparagów) zgodnie przekazywali, że podaż krajowych wypustek była opóźniona około 10-14 dni. Zaznaczali jednak, że jakość towaru jest bardzo wysoka, co rekompensuje to, że zima tak się u nas "zasiedziała".

prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski UP Poznań

Marian Jakobsze Prezes Polskiego Związku Szparaga
Należy zaznaczyć, że opóźnienie w produkcji szparagów miało miejsce także u naszych zachodnich sąsiadów, smakoszy tego warzywa. Prasa przekazuje, że w Niemczech do połowy kwietnia panowała niska temperatura powietrza, co opóźniło wzrost wypustek i w konsekwencji towar oferowano dwa tygodnie później niż w roku ubiegłym. Niemcy to rynek zbytu dla wielu naszych producentów, ale badania rynku pokazują, że np. Bawarczycy chętniej wybierają wypustki z własnego regionu. Popyt na wypustki jest taki duży, że potrzeby konsumentów zaspokaja około 750 producentów. W ostatnich latach powierzchnia upraw w Bawarii podwoiła się i zajmuje około 2750 ha. W ubiegłym roku producenci Bawarii wyprodukowali rekordowo dużo szparagów - aż 14 250 ton, a plon z ha oszacowano na ok. 6,4 t. W Dolnej Saksonii, gdzie większość plantacji jest okrywana plony są wysokie, a dziennie zbiera się teraz od 200 do 250 kg/ha. Towar jest bardzo dobrej jakości. Warunki pogodowe sprawiają, że smak szparagów jest bardzo wykwintny.
Podczas dzisiejszego spotkania w Hotelu Rzymskim informowano, że produkcja szparagów w Polsce jest na poziomie ok. 4500 ton. Podkreślano także fakt wzrastającego zainteresowania tym warzywem w naszym kraju. Przygotowane do degustacji potrawy pokazywały wszechstronne możliwości wykorzystania szparagów - zupy, przystawki, dania główne, desery. Polski Związek Producentów Szparaga od dwudziestu lat efektywnie popularyzuje produkcję i konsumpcję szparagów, co sprawia, że konsumenci chętnie sięgają po nie także poza granicami Wielkopolski - największego zagłębia produkcji. Sezon szparagowy potrwa do 24 czerwca.
W świecie największym producentem szparagów są Chiny.
B. Drzewiecka-Bartczak