Reklama
Grafika reklamowa nr 320
Reklama
Grafika reklamowa nr 302
Reklama
Grafika reklamowa nr 317
Reklama
Grafika reklamowa nr 321
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 316
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Dobra jakość wypustek szparagów

Aktualności

2013-05-14 07:44
Tegoroczny sezon szparagowy jest opóźniony, ale zapowiada się dobrze pod względem plonowania oraz cen towaru. Po długiej zimie konsumenci poszukują nowalijek i spośród nich chętnie wybierają szparagi bielone i zielone.

Tegoroczny sezon szparagowy jest opóźniony, ale zapowiada się dobrze pod względem plonowania oraz cen towaru. Po długiej zimie konsumenci poszukują nowalijek i spośród nich chętnie wybierają szparagi bielone i zielone.

13 maja br. przedstawiciele Polskiego Związku Producentów Szparaga oraz Katedra Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu zorganizowali w Hotelu Rzymskim w Poznaniu Konferencję Prasową, podczas której tradycyjnie otwierany jest sezon szparagowy. W tym roku mgr Marian Jakobsze (Prezes Polskiego Związku Szparaga) oraz prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski (ekspert od produkcji szparagów) zgodnie przekazywali, że podaż krajowych wypustek była opóźniona około 10-14 dni. Zaznaczali jednak, że jakość towaru jest bardzo wysoka, co rekompensuje to, że zima tak się u nas "zasiedziała".




prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski UP Poznań



Marian Jakobsze Prezes Polskiego Związku Szparaga

Należy zaznaczyć, że opóźnienie w produkcji szparagów miało miejsce także u naszych zachodnich sąsiadów, smakoszy tego warzywa. Prasa przekazuje, że w Niemczech do połowy kwietnia panowała niska temperatura powietrza, co opóźniło wzrost wypustek i w konsekwencji towar oferowano dwa tygodnie później niż w roku ubiegłym. Niemcy to rynek zbytu dla wielu naszych producentów, ale badania rynku pokazują, że np. Bawarczycy chętniej wybierają wypustki z własnego regionu. Popyt na wypustki jest taki duży, że potrzeby konsumentów zaspokaja około 750 producentów. W ostatnich latach powierzchnia upraw w Bawarii podwoiła się i zajmuje około 2750 ha. W ubiegłym roku producenci Bawarii wyprodukowali rekordowo dużo szparagów - aż 14 250 ton, a plon z ha oszacowano na ok. 6,4 t. W Dolnej Saksonii, gdzie większość plantacji jest okrywana plony są wysokie, a dziennie zbiera się teraz od 200 do 250 kg/ha. Towar jest bardzo dobrej jakości. Warunki pogodowe sprawiają, że smak szparagów jest bardzo wykwintny.

Podczas dzisiejszego spotkania w Hotelu Rzymskim informowano, że produkcja szparagów w Polsce jest na poziomie ok. 4500 ton. Podkreślano także fakt wzrastającego zainteresowania tym warzywem w naszym kraju. Przygotowane do degustacji potrawy pokazywały wszechstronne możliwości wykorzystania szparagów - zupy, przystawki, dania główne, desery. Polski Związek Producentów Szparaga od dwudziestu lat efektywnie popularyzuje produkcję i konsumpcję szparagów, co sprawia, że konsumenci chętnie sięgają po nie także poza granicami Wielkopolski - największego zagłębia produkcji. Sezon szparagowy potrwa do 24 czerwca.


W świecie największym producentem szparagów są Chiny.

B. Drzewiecka-Bartczak
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.