Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 85 Grafika reklamowa nr 85
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Dokarmianie warzyw przeznaczonych na późny zbiór

Dokarmianie warzyw przeznaczonych na późny zbiór

2014-09-16 20:58
Panujące temperatury oraz wyższa wilgotność powietrza i gleby zapowiadają nadchodzącą jesień. Są to warunki sprzyjające rozwojowi gatunków klimatu umiarkowanego, takich jak: warzywa korzeniowe (seler, marchew), kapusty, brokuły i kalafiory oraz gatunków liściowych (sałata, czy szpinak).


Pomimo sprzyjających warunków, istnieją również czynniki, które mogą negatywnie wpływać na intensywny przyrost w końcowej fazie ich wzrostu. Przede wszystkim mogą to być zbyt niskie temperatury na przełomie września i października, które wpływają negatywnie na tempo tworzenia korzeni spichrzowych, ich kształt i wybarwienie (marchew) oraz zbyt wysoka wilgotność, która może przyczyniać się do rozwoju patogenów chorobotwórczych. Gatunki przeznaczone na zbiór jesienny, jak seler czy kalafior i brokuł, wysadzane na pole w warunkach zwiększonej ilości opadów i niskiej temperatury mogę być porażone przez patogeny odglebowe jak Pythium czy Phytophthora, powodujące choroby zgorzelowe. Dlatego uzasadnione jest traktowanie młodych roślin (przed i po posadzeniu) preparatami wzmacniającymi, posiadającymi właściwości zapobiegawcze jak np. produkty zawierające fosforyn potasu. Substancja ta odżywia młode rośliny w potas i fosfor, które wpływają na przyjęcie rozsady i jej ukorzenienie na miejscu stałym oraz działają profilaktycznie w ochronie przed chorobami grzybowymi. Jednymi z preparatów zawierających powyższą substancję są dostępne na rynku polskim - Atlante oraz Super K (Atlantica Agricola). Są to nawozy fosforowo-potasowe. Pierwszy z nich posiada wysokie stężenie substancji odpowiedzialnej za działanie ochronne (PK 30-20) drugi natomiast zawiera nieco mniej fosforu (PK 25-8) ale jest wzbogacony antystresowym aminokwasem- proliną, który doskonale chroni rośliny przed skutkami suszy i niskich temperatur oraz cytokininami, które wpływają na tempo rozwoju systemu korzeniowego.

W zależności od gatunku, należy zastosować inną strategie nawozową. Biorąc pod uwagę stymulację części nadziemnej w celu wytworzenia jak największej ilości liści (np. sałata czy nać marchwi) musimy jednocześnie pamiętać o ograniczeniu nawożenia azotem podczas wegetacji, który mógłby wpłynąć negatywnie na mrozoodporność czy późniejsze przechowywanie. Dlatego alternatywę stanowią preparaty zawierające substancje pobudzające rośliny do wytwarzania masy zielonej, indukujące podziały komórkowe w nowych organach oraz posiadające podobne do azotu właściwości plonotwórcze. Takimi substancjami są algi, które wpływają na wzrost masy zielonej a nie powodują nagromadzenia szkodliwych azotanów i azotynów (m.in.: w szpinaku czy sałacie). Fitomare, jest to produkt algowy (15% ekstrakt Ascophyllum nodosum) hiszpańskiego producenta, Atlantica Agricola. Jego działanie to intensyfikacja wzrostu ale również działanie antystresowe, którym powinny charakteryzować się preparaty stosowane jesienią.

W celu wytworzenia warzyw wysokiej jakości, które nadawałyby się do przechowalnictwa lub konkurowałyby na świeżym rynku barwą czy aromatycznością, nie możemy zapomnieć o odpowiednim zaopatrzeniu w kluczowe pierwiastki jak np. potas. Ostatnie zabiegi nawozowe na plantacjach roślin na rynek warzyw świeżych powinny być wykonywane produktami z  wysoką zawartością tego składnika dlatego warto stosować płynne, wysokoskoncentrowane nawozy. Przykładem jest płynny koncentrat potasowy- Kelik K, który zawiera 33,3% potasu i szybko zabezpiecza rośliny przed niedoborami czy podnosi tolerancję na niedobór wody w końcowej fazie uprawy.

Gatunki przeznaczone do przechowywania (marchew, seler) warto w ostatnim zabiegu zaopatrzyć w kompleksową mieszankę mikro- i makroskładników, które decydują o trwałości plonu w przechowalni np. cynk. Warto zwrócić uwagę na płynne nawozy mające w swoim składzie zarówno powyższe pierwiastki, jak i stymulujące aminokwasy czy polisacharydy wpływające na ostateczne tempo dojrzewania. Taki preparat- Raykat Final, skomponowany z myślą o ostatnim, kompleksowym zabiegu oferuje Atlantica Agricola. Nawóz ten wpływa zarówno na zawartość cukru w korzeniach, wpływa na aromatyczność ale także poprawia ogólne parametry handlowe plonu.

Marta Guszczynska

Vitera Polska

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.