Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Dolnośląska uprawa pora

Aktualności

2015-06-23 21:42
Produkcja pora ze względu na przyzwoitą opłacalność w ostatnich latach, staje się coraz powszechniejsza. Także na Dolnym Śląsku produkcja tego warzywa podejmowana jest niektórych rolników.

Produkcja pora ze względu na przyzwoitą opłacalność w ostatnich latach, staje się coraz powszechniejsza. Także na Dolnym Śląsku produkcja tego warzywa podejmowana jest niektórych rolników. W powiecie ząbkowickim plantacja pora zajmuje około 30 ha. Około 1/3 roślin z tej powierzchni zostanie przeznaczona na zbiór wczesny. Plantacja odmiany Krypton F1 (Bayer CropScience/Nunhems) utrzymana jest w dobrej kondycji, pomimo suchej wiosny dzięki deszczownianemu systemowi nawadniania. Zdjęcia zostały wykonane 18 czerwca Rośliny miały wówczas 8 liści, 40 cm długości, 8-centymetrową część wybielona a jej średnica przekraczała 1,5 cm.


Plantacja została założona na początku kwietnia na glebie II klasy bonitacyjnej. Pole zostało wcześniej odpowiednio nawiezione nawozami mineralnynmi oraz uprawione. Jesienią zastosowano sól potasową w dawce 250 kg/ha oraz superfosfat potrójny w dawce 250 kg/ha. Wiosną przed wysadzeniem rozsady na miejsce stałe gleba została wzbogacona w azot, poprzez rozsianie mocznika w ilości 200 kg/ha, a także nawozu wieloskładnikowego Polifoska 8 w dawce 150 kg/ha. Dodatkowo w trakcie wegetacji w czasie podsypywania roślin 2-3-krotnie używany jest mocznik; każdorazowo w dawce 100 kg/ha.

Rozsada została posadzona na głębokość 8 cm, w rzędy co 45 cm, rozstawa w rzędzie 10 cm. Zagęszczenie na jednostce powierzchni wynosi 250 tys. roślin/ha. Odmiana Krypton F1 od kilku lat jest za powodzeniem uprawiana w dolnośląskim gospodarstwie. Zaobserwowano, że w tym rejonie rośliny tej odmiany charakteryzują się przede wszystkim szybkim wzrostem, długi termin przydatności do zbioru, odpornością na choroby - m.in. na alternariozę. Należy także podkreślić jej bardzo łatwe przygotowanie do sprzedaży po zbiorze mechanicznym. Rozsada została wyprodukowana w Maroku przez wiodącą holenderską firmę specjalizującą się w tym właśnie kierunku. Przed wysadzeniem na miejsce stałe rozsada została odpowiednio zahartowane. Dzięki możliwości nawadniania zbiory nie zostaną przesunięte i powinny się rozpocząć w połowie lipca. Niedobory wody na polu są regularnie uzupełniane jeżeli suma opadów w danym tygodniu nie przekroczy 20 mm.

Plantacja została założona na stanowisku po selerze, a także częściowo po porze. Przed sadzeniem został wykonany zabieg herbicydowy środkiem Roundup 360 SL w dawce 3 l/ha. Po posadzeniu rozsady wykonano dwukrotnie zabieg środkiem Lentagra 45 WP w dawce 0,75 kg/ha (pierwszy wykonano po przyjęciu się rozsady, a kolejny po 10-14 dniach). W ten sposób pole jest praktycznie wolne od chwastów. Dodatkowo stosowane są mechaniczne metody zwalczania chwastów łącznie z podsypywaniem roślin w celu uzyskania długiej części wybielonej.

Dwa tygodnie temu został wykonany pierwszy zabieg przeciwko wciornastkom, które są najgroźniejszym szkodnikiem w uprawie pora. Zastosowano pyretroid Cyperkill Max 500 EC w dawce 0,05 l/ha. Środek ten działa powierzchniowo na roślinie oraz kontaktowo i żołądkowo na szkodnika. Niestety zabieg został nieco spóźniony, co można zaobserwować na zdjęciach, na których widać typowe objawy dla żerowania tego pluskwiaka.


Małgorzata Srebro









e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.