Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Dopilnuj rozsady sałaty

Aktualności

2016-02-28 19:15
Warto pamiętać, że w korzystnych warunkach termicznych i świetlnych przygotowanie rozsady sałaty trwa około cztery tygodnie. Nasiona można wysiewać bezpośrednio do tac rozsadowych (o pojemności od 25 do 53 cm3, tj. posiadających 96-160 komórek w tacy lub kostek torfowych o boku ok. 4 cm).

Niezaprawione nasiona= wypadanie roślin

Sałatę uprawia się w naszym kraju pod osłonami oraz w otwartym gruncie. Do założenia upraw najczęściej wykorzystuje się rozsadę. Należy podkreślić, że uprawa sałaty z rozsady trwa znacznie krócej niż w przypadku bezpośredniego siewu nasion na miejsce stałe, co pozwala efektywniej wykorzystać powierzchnię uprawową. Warto pamiętać, że w korzystnych warunkach termicznych i świetlnych przygotowanie rozsady trwa około cztery tygodnie. Właściwie rozwinięta rozsada ma co najmniej 4-5 liści. Dobre efekty w produkcji rozsady można uzyskać m.in. zaprawiając nasiona wcześniej wybranej odmiany (należy zwrócić uwagę na odporności na choroby - np. mączniaka rzekomego, wirus mozaiki sałaty) polecanym preparatem. Zgorzeli siewek można zapobiec stosując Zaprawę nasienna T 75 DS./WS. Substancja czynna tej zaprawy - tiuram niszczy patogeny znajdujące się na nasionach a także w glebie, w bezpośrednim sąsiedztwie nasiona. Zaleca się użycie 2 g zaprawy na 1 kilogram nasion. Optymalna temperatura do wschodów wynosi 15-21 stopni Celsjusza. Nasiona można wysiewać bezpośrednio do tac rozsadowych (o pojemności od 25 do 53 cm3, tj. posiadających 96-160 komórek w tacy lub kostek torfowych o boku ok. 4 cm) lub do skrzynek wysiewnych i następnie siewki w fazie liścieni pikuje się do doniczek. Po pikowaniu zaleca się utrzymywanie temperatury na poziomie 15-18 stopni Celsjusza w dzień i 12-13 w nocy.

Rozsada sałaty niewyrównana we wzroście

Przygotowana rozsadę trzeba poprawnie umieścić w glebie na miejscu stałym. Niestety często są popełniane błędy. Jakie? Przede wszystkim doniczki są zbyt głęboko umieszczane w glebie. Sadzenie powinno być tak wykonane, aby co najmniej 1/3 wysokości doniczki wystawała ponad powierzchnie. Dlaczego? Otóż wówczas mniejsze jest ryzyko porażenia przez choroby grzybowe poprzez szyjkę korzeniową. Lepsza jest także cyrkulacja powietrza, obniżenie wilgotności w przyziemnej warstwie atmosfery a tym samym mniejsze ryzyko chorób.

Wyrównana rozsada sałaty w kostkach torfowych


Green
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.