Aktualności
Cebula to warzywo chętnie uprawiane w Wielkopolsce. Producenci tego warzywa w większości mają długoletnią praktykę w jego uprawie. To przekłada się na dobre efekty produkcyjne o czym przekonaliśmy się 18. czerwca lustrując jedno z wielkopolskich, kilkudziesięciohektarowych pól z cebulą.
Ku naszemu zdumieniu pomimo długotrwałego braku opadów i nie nawadniania plantacji, rośliny były na niej w bardzo dobrej kondycji. Tylko na tzw. górkach występujących na tym kilkudziesięciohektarowym polu widać było, że cebula odczuła niedobór wody - rośliny były tam znacznie niższe i ich liczba na jednostce powierzchni była niedostateczna w porównaniu z zalecaną. Na przeważającej części plantacji cebula miała 5-6 liści i dobrze rozwinięty system korzeniowy. Długość szczypioru największych roślin dochodziła do 40 cm, ale na polu były także rośliny z 25-30-centymetrowym szczypiorem.
Generalnie plantacja była dobrze prowadzona mając na uwadze zwalczanie chwastów, bowiem poza chwastami jednoliściennymi (na które zabieg graminicydem jest dopiero przewidziany) i nielicznie występującym rzepakiem pole było "czyste". Szczypior miał intensywnie ciemnozielony kolor, co świadczy o wdrażaniu intensywnego programu dokarmiania roślin. Ponadto nie obserwowaliśmy jeszcze żadnych chorób ani szkodników na tej plantacji, aczkolwiek w miejscach, gdzie gleba była mniej zasobna widać było zasychanie końcówek szczypioru. Warto pamiętać, że są to "wrota" dla sprawców chorób. Zamieranie końcówek szczypioru na wielkopolskiej plantacji to efekt niedoboru wody, dlatego też planowano w najbliższych dniach dokarmić rośliny potasem oraz wapniem. Potas zwiększa tolerancję roślin na suszę a wapń jest pierwiastkiem trudno transportowanym w warunkach stresowych stąd interwencyjny zabieg tym składnikiem pokarmowym.
R. Solarski
Zdjęcia: R. Solarski