Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 298
Reklama
Grafika reklamowa nr 312 Grafika reklamowa nr 313 Grafika reklamowa nr 314
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 295 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności

Dymka już w gospodarstwach i w polu

Aktualności

2025-03-10 14:34

Kompendium wiedzy o dymkach zebrano w najnowszym opracowaniu pt. „Cebula dymka” wydanym przez firmę Bejo. Jeżeli potrzebujesz informacji ile dymki danego kalibrażu należy wysadzić na hektar, chcesz szczegółowiej poznać odmianę na którą postawiłeś w tym sezonie, szukasz informacji o marce Quality inside, zaprawianiu termicznym czy testach zdrowotności, to przejrzyj poniżej umieszczone bardzo ciekawe opracowanie.

Przeważająca większość produkcji  cebuli w naszym kraju (ogółem w 2024 r. był to areał ok. 21 456 ha) prowadzi się z siewu nasion wprost do gruntu wiosną lub latem – na przezimowanie. Wiadomo, że jedną z najstarszych metod jest uprawa cebuli z dymki, ponadto jest grupa zwolenników uprawy z rozsady.

W bieżącym sezonie jest spore zainteresowanie produkcją cebuli z dymki. Dużym plusem tej metody produkcji jest fakt, że uprawa z dymki będzie wymagała poniesienia mniejszych kosztów na prowadzenie zabiegów uprawowych (np. na zwalczanie chwastów) i przy dobrej jakości materiału wysadkowego uzyskuje się na jednostce powierzchni zbliżoną liczbę roślin w porównaniu z tą, jaką się posadziło, nawet przy mało sprzyjającej pogodzie. Istotne jest także to, że do uprawy z dymki można wybrać stanowisko o słabszej klasie bonitacyjnej gleby. W uprawie z siewu zaleca się wykorzystywać najlepsze gleby (I-III klasy bonitacyjnej), co w wielu gospodarstwach doprowadziło do uprawy w monokulturze tego warzywa. Prowadząc uprawę cebuli z dymki można przeznaczyć pod uprawę np. gleby klasy IV, co zwiększa możliwość ułożenia poprawnego płodozmianu.

Mamy początek marca i już w Małopolsce oraz Wielkopolsce niektórzy producenci wykorzystali „okienko” pogodowe do posadzenia dymki. Reprezentanci firmy Bejo informowali nas, że materiał nasadzeniowy w dużych ilościach jest dostarczany na teren całego kraju. Jeżeli ktoś chce zweryfikować, jaka ilość dymki poszczególnego kalibrażu jest rekomendowana do obsadzenia 1 ha, to zachęcamy do przejrzenia najnowszego opracowania pt. „Cebula dymka” wydanego przez firmę Bejo. W tej ciekawej publikacji znajdą Państwo różne informacje m.in. o jakości czy o odmianach cebuli przeznaczonych wyłącznie do uprawy z dymki.

 

Kliknij w zdjęcie aby obejrzeć opracowanie - Cebula dymka (pdf)

MB, zdjęcia: ŁD

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.