Odmiany
Uprawa z dymki jest jedną z najstarszych metod produkcji cebuli. W uprawie z dymki cebula jest stosunkowo najbardziej tolerancyjna na niesprzyjające warunki klimatyczne i glebowe i metoda ta może być z powodzeniem stosowana na terenie całego kraju. Najczęściej cebulę z dymki uprawia się na wczesny zbiór pęczkowy, a także na zbiór z suchą łuską w okresie letnim lub jesiennym. Metoda ta pozwala na wcześniejszy o około 4-6 tygodni zbiór cebuli w porównaniu do uprawy z siewu.
Poniżej prezentujemy opisy niektórych z odmian dostępnych na rynku:
Forum
Dojrzewa około tygodnia wcześniej jak znane i od lat uprawiane odmiany Jagro lub Jetset. Tworzy duże kuliste, kształtne cebule. Doskonałe połączenie jakości, wczesności i plenności.
Stur BC 20
Odmiana średnio wczesna, o dobrym systemie korzeniowym i silnym ulistnieniu. Stur BC 20 jest dość odporny na wybijanie w pędy kwiatowe, ma wysoką zawartość suchej masy i bardzo dobrze się przechowuje. Polecana do produkcji suszu w okresie letnim.
Troy
Bardzo dobra odporność na wybijanie w pędy kwiatowe. Cebule są lekko spłaszczone i mają mocną łuskę o słomkowo żółtym kolorze. Szczypior jest smukły, długi a szyjka bardzo cienka. W warunkach polskich polecana szczególnie do upraw ozimych (sadzenie późną jesienią) na bardzo wczesne zbiory w czerwcu.
Hercules
Wyróżnia się spośród dostępnych obecnie odmian wyjątkowo wysokim plonem, doskonałą odpornością na wybijanie w pędy nasienne i wyrównaniem dużych kulistych cebul. Odmiana ta od początku wegetacji rośnie szybko, wytwarzając mocny system korzeniowy. Kuliste cebule o słomkowej mocnej łusce mogą być przechowywane przez kilka miesięcy, stanowiąc doskonały produkt zarówno pod potrzeby świeżego rynku jak i przetwórstwa. Szczególnie polecana producentom oferującym wczesną cebulę obieraną.
Hydawn
Wczesny mieszaniec dymki typu Rijnsburger o doskonałej odporności na wybijanie w pędy kwiatowe. Wytwarza bardzo wysokiej jakości twarde kuliste cebule, które mogą być przechowywane przez bardzo długi okres.
Hyred
Pierwszy mieszaniec cebuli o czerwonej łusce, który może być oferowany jako dymka. Prowadzone w ostatnich latach doświadczenia porównawcze wykazały, że Hyred dojrzewa ok. 10 dni po odmianie Hercules, dając o ok 5% wyższe plony. Wspaniała jakość łuski i piękna wewnętrzna struktura cebul, które można przechować przez 2 - 3 miesiące po zbiorze.
Źródło: bejo.pl