Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Odmiany Archiwum

Dymka z Bejo

Odmiany

2012-03-09 19:08
Uprawa z dymki jest jedną z najstarszych metod produkcji cebuli. Metoda ta pozwala na wcześniejszy o około 4-6 tygodni zbiór cebuli w porównaniu do uprawy z siewu.

Uprawa z dymki jest jedną z najstarszych metod produkcji cebuli. W uprawie z dymki cebula jest stosunkowo najbardziej tolerancyjna na niesprzyjające warunki klimatyczne i glebowe i metoda ta może być z powodzeniem stosowana na terenie całego kraju. Najczęściej cebulę z dymki uprawia się na wczesny zbiór pęczkowy, a także na zbiór z suchą łuską w okresie letnim lub jesiennym. Metoda ta pozwala na wcześniejszy o około 4-6 tygodni zbiór cebuli w porównaniu do uprawy z siewu.

Poniżej prezentujemy opisy niektórych z odmian dostępnych na rynku:

Forum

Dojrzewa około tygodnia wcześniej jak znane i od lat uprawiane odmiany Jagro lub Jetset. Tworzy duże kuliste, kształtne cebule. Doskonałe połączenie jakości, wczesności i plenności.

Stur BC 20

Odmiana średnio wczesna, o dobrym systemie korzeniowym i silnym ulistnieniu. Stur BC 20 jest dość odporny na wybijanie w pędy kwiatowe, ma wysoką zawartość suchej masy i bardzo dobrze się przechowuje. Polecana do produkcji suszu w okresie letnim.

Troy

Bardzo dobra odporność na wybijanie w pędy kwiatowe. Cebule są lekko spłaszczone i mają mocną łuskę o słomkowo żółtym kolorze. Szczypior jest smukły, długi a szyjka bardzo cienka. W warunkach polskich polecana szczególnie do upraw ozimych (sadzenie późną jesienią) na bardzo wczesne zbiory w czerwcu.

Hercules

Wyróżnia się spośród dostępnych obecnie odmian wyjątkowo wysokim plonem, doskonałą odpornością na wybijanie w pędy nasienne i wyrównaniem dużych kulistych cebul. Odmiana ta od początku wegetacji rośnie szybko, wytwarzając mocny system korzeniowy. Kuliste cebule o słomkowej mocnej łusce mogą być przechowywane przez kilka miesięcy, stanowiąc doskonały produkt zarówno pod potrzeby świeżego rynku jak i przetwórstwa. Szczególnie polecana producentom oferującym wczesną cebulę obieraną.

Hydawn

Wczesny mieszaniec dymki typu Rijnsburger o doskonałej odporności na wybijanie w pędy kwiatowe. Wytwarza bardzo wysokiej jakości twarde kuliste cebule, które mogą być przechowywane przez bardzo długi okres.

Hyred

Pierwszy mieszaniec cebuli o czerwonej łusce, który może być oferowany jako dymka. Prowadzone w ostatnich latach doświadczenia porównawcze wykazały, że Hyred dojrzewa ok. 10 dni po odmianie Hercules, dając o ok 5% wyższe plony. Wspaniała jakość łuski i piękna wewnętrzna struktura cebul, które można przechować przez 2 - 3 miesiące po zbiorze.


Źródło: bejo.pl
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.