Ochrona

Szkodniki stanowią poważne zagrożenie dla upraw warzywnych, powodując pogorszenie jakości i zmniejszenie plonów. Skuteczna ochrona plantacji w dużej mierze zależy od regularnej lustracji pola oraz umiejętności prawidłowego rozpoznania obecnego w uprawie gatunku szkodnika. Kluczową rolę odgrywa jednak ochrona chemiczna i związany z nią dobór odpowiedniego insektycydu.
Stosując sprawdzone preparaty do ochrony warzyw przed szkodnikami można uzyskać wysoki plon
Śmietka kapuściana i połyśnica marchwianka w uprawach warzywnych
Wielu plantatorów warzyw obawia się żerowania szkodników. Do najgroźniejszych z nich w uprawach warzywnych należy m.in. śmietka kapuściana, której larwy początkowo żerują na korzeniu warzyw kapustnych, a kolejne pokolenia powodują uszkodzenia róży brokułu i kalafiora, a także główek kapusty.
Groźnym szkodnikiem upraw korzeniowych jest także połyśnica marchwianka, której larwy pierwszego pokolenia mogą uszkadzać młode siewki. Warto pamiętać, że jedna larwa może uszkodzić nawet 100 siewek. Drugie pokolenie połyśnicy wgryza się do korzeni pod koniec lipca, obniżając ich wartość handlową. Szkodnik ten może uszkodzić nawet do 80 proc. korzeni marchwi. Larwy połyśnicy mogą niszczyć również pasternak, pietruszkę oraz seler.
Uciążliwe wciornastki oraz mszyce
Plantacje upraw warzywnych bardzo często atakowane są przez wciornastki. Zagrażają one głównie uprawom cebuli, pora, dyni i kapusty oraz papryki, ogórków i pomidorów. Stadium szkodliwym owada są nie tylko larwy, ale również osobniki dorosłe. Wysysają one z roślin soki komórkowe, w wyniku czego na liściach pojawiają się srebrzyste plamki, które z czasem zwiększają swoją powierzchnię. To z kolei przekłada się na osłabiony wzrost roślin i w konsekwencji niskie plonowanie.
W ostatnich sezonach obserwowana jest duża presja wciornastków. Mospilan 20 SP w dawce 0,2 kg/ha skutecznie ogranicza populację tego szkodnika
Uciążliwymi szkodnikami upraw warzywnych są mszyce, które w szczególności atakują paprykę, sałatę, szpinak, pomidory, kalafiory oraz brokuły. Mszyce szkodzą uprawom na dwa sposoby – bezpośredni i pośredni. Szkodliwość bezpośrednia polega na wysysaniu soków roślinnych i wydzielaniu spadzi, na której często rozwijają się saprofityczne grzyby. Przy intensywnym żerowaniu mszyc może dochodzić do więdnięcia i całkowitego zamierania roślin. Szkodliwość pośrednia związana jest natomiast z przenoszeniem groźnych chorób wirusowych roślin.
Objawy po żerowaniu wciornastków na kapuście głowiastej białej
Kapusta, kalafior i brokuł łakomym kąskiem dla insektów
Na plantacjach kapusty głowiastej, kapusty brukselskiej oraz kapusty pekińskiej zagrożenie stanowią również pchełki, a zwłaszcza pchełka kapuściana. Stadium szkodliwym są larwy, które żerując na korzeniach, znacznie osłabiają warzywa. Z kolei osobniki dorosłe uszkadzają zewnętrzne liście dojrzewających główek wczesnych odmian kapusty. Jeśli szkodniki te pojawią się na plantacji w okresie wschodów, mogą doprowadzić do całkowitego zniszczenia uprawy.
Uprawy kapust głowiastych, kapusty brukselskiej i pekińskiej mogą być także atakowane przez chowacze (zwłaszcza czterozębnego i brukwiaczka). Te szkodniki szczególnie upodobały sobie także plantacje kalafiora i brokułu, choć można je spotkać również i w innych uprawach warzywnych. Szkodliwość larw chowacza czterozębnego polega na drążeniu tuneli w ogonkach liściowych oraz w łodygach, co powoduje, że tkanka staje się gąbczasta i gnije. Z kolei larwy chowacza brukwiaczka drążą tunele w łodygach, pędach i ogonkach liściowych, uszkadzając stożki wzrostu. Sprawia to, że kapusty nie zawiązują główek a kalafiory róż.
Zmieniki wysysają z uprawy ostatnie soki
Dość często spotykanymi szkodnikiem w ostatnich sezonach w uprawach warzywnych są ponadto zmieniki. Atakują one głównie uprawy ogórków, selera korzeniowego i liściowego, kapusty oraz fasoli. Szkodliwe dla upraw są zarówno larwy, jak i postacie dorosłe, które wysysają soki z organów roślin, w wyniku czego dochodzi do utraty turgoru najmłodszych liści oraz wyginania brzegów blaszki.
Seler korzeniowy w minionym sezonie był chętnie atakowany przez zmieniki
Najlepszy sposób na nieproszonych gości na plantacji
Środkiem szczególnie polecanym do walki ze szkodnikami w uprawach warzywnych jest preparat najnowszej generacji, będącyliderem wśród insektycydów po sezonie 2018 – Mospilan 20 SP. Środekten zawiera oryginalny japoński acetamipryd w formulacji SP. Nowatorskie opakowanie Mospilanu – woreczki wodorozpuszczalne – zapewnia wysoki poziom bezpieczeństwa dla stosującego produkt, a wyjątkowo długi okres przydatności do użycia wynoszący aż 4 lata pozwala na elastyczne stosowanie preparatu. Ważną cechą insektycydu jest również bardzo dobry profil bezpieczeństwa dla zapylaczy oraz owadów pożytecznych.
Skuteczność także w mieszaninach
Mospilan 20 SP jest środkiem o działaniu kontaktowym i żołądkowym, przeznaczonym do zwalczania szkodników ssących i gryzących. Na roślinie działa powierzchniowo, wgłębnie i systemicznie. Wyróżnia go szerokie spektrum zastosowania, niezawodność i wysoka skuteczność działania niezależnie od panujących warunków atmosferycznych oraz długotrwała ochrona przed szkodnikami. Warto wspomnieć, że można stosować w mieszaninach zbiornikowych m.in. z fungicydami.
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.