Aktualności
W samym tylko listopadzie minionego, 2011 roku hiszpański eksport warzyw wzrósł o 6% w ujęciu ilościowym i o 7% był niższy w ujęciu wartościowym w porównaniu do analogicznego miesiąca w roku 2010. Łącznie w listopadzie 2011 roku Hiszpanie wyeksportowali 1,12 mln ton owocówi warzyw z sumę 872,0 mln euro. W przypadku eksportu samych tylko warzyw - wysłano ich około 503,0 tys. ton czyli o 23% więcej wobec listopada 2010 roku, a największywzrost w dostawach odnotowały ogórki oraz słodka papryka. Wartość wyeksportowanych w omawianym miesiącu warzyw to 375,5 mln euro. sprzedaży opiewała na sumę 498,6 mln euro. W sumie w całym okresie od początku stycznia do końca listopada 2011 roku Hiszpanie wyeksportowali łącznie 9,1 mln ton owoców i warzyw świeżych (czyli o 11% więcej wobec analogicznego okresu roku 2010), przy czym w tej wielkości 3,7 mln ton stanowił eksport samych tylko warzyw, a pozostałe 5,4 mln ton owoców. Tym samym w porównaniu do okresu styczeń listopad 2010 roku eksport warzyw wzrósł o 14%, a owoców odpowiednio o 10%. Łączna wartość eksportu owoców i warzyw w pierwszych 11 miesiącach minionego roku wyniosła ponad 7,5 mld euro, czyli o 0,6% mniej wobec roku poprzedniego.
Źródło: FAMMU/FAPA