Niezależnie od tego, czy są to pomarańcze, arbuzy, ogórki, papryka czy sałata: to na półkach supermarketów w Niemczech są one głównie z Europy Południowej.
Opinie są bardzo różne. Nie nastąpiły jeszcze poważne konsekwencje koronawirusa we Włoszech. Supermarkety pozostają otwarte, bo ludzie muszą coś jeść. Niektórzy kontrahenci ograniczają zakupy. W jaki sposób koronawirus wpłynie na handel owocami i warzywami do i z Włoch w dłuższej perspektywie czasu trudno ocenić .
Wolumen eksportu warzyw i ich przetworów w okresie styczeń-lipiec 2017 r. ukształtował się w granicy o 4% wyższej niż w tym samym okresie 2016 r. i wyniósł 988 tys. ton.
Wielka Brytania to dla Polski drugi co do ważności partner w eksporcie. Jak wynika z informacji podawanych przez KUKE, w 2016 roku wartość sprzedanych tam towarów przekroczyła 12 mld euro, co stanowiło 6,6 proc. całego eksportu.
W minionym roku wyeksportowaliśmy niecałe 680,0 tys. ton świeżych warzyw i prawie 1113,0 tys. ton owoców. To w porównaniu do roku 2014 około 10% spadek eksportu warzyw z poprzedniorocznej wielkości.
Znajdowanie nowych rynków dla polskiej żywności nie jest prostą sprawą. Wszystkie kraje objęte rosyjskim embargiem będą konkurować ceną i czynić wysiłki, aby lokować nadwyżki.
Za przetworzone warzywa, których wyeksportowano z Polski prawie 896,0 tys. ton - czyli o 30,0 tys. ton więcej polscy eksporterzy otrzymali 696,4 mln euro.
Ze wspomnianej wielkości około 180,0 tys. ton cebuli skierowano na pozostałe rynki unijne - dla porównania rok wcześniej było to 144,1 tys. ton cebuli.
W pierwszej połowie bieżącego roku największy spadek w wysyłce odnotowały produkty takie jak słodka papryka, jabłka, pieczarki czy sałata lodowa, pory i truskawki.
Połowa warzyw eksportowanych z Polski pochodzi z województwa mazowieckiego. Za granicę, w dużej mierze do Rosji, wywożone są: kapusta pekińska, pieczarki, pomidory.
W marcu 2013 roku eksport hiszpańskich owoców i warzyw zmniejszył się w stosunku do analogicznego miesiąca rok wcześniej o 1% do 1,008 mln euro, a ilość eksportowanych produktów nieznacznie wzrosła o 1,5% do 1,07 mln ton.
Najwięcej z nich stanowiły pomidory z wynikiem nieco ponad 314 tys. ton. Na drugim miejscu wśród dostarczonych warzyw znalazły się ogórki - 193,5 tys. ton.
W marcu 2013 r. eksport warzyw i owoców z Hiszpanii obniżył się w ujęciu wartościowym o 1% i wyniósł 1,008 mln euro. Natomiast wielkość eksportu wzrosła o 1,5% do poziomu 1,07 mln ton.
W sumie w okresie pierwszych dwóch miesięcy 2013 roku to jest w styczniu i lutym wyeksportowano łącznie 2,4 mln ton hiszpańskich, świeżych produktów ogrodnictwa za w sumie 2,126 mln euro.
Największy wzrost w eksporcie odnotowały pomidory, spore ilości wyeksportowanych warzyw stanowiły ponadto warzywa kapustne, papryka słodka czy sałata i cykoria.
Wolumen eksportu polskich warzyw w całym minionym roku to 582,2 tys. ton i pozostał on na identycznym co rok wcześniej poziomie, podczas gdy jego wartość zmniejszyła się o zaledwie o niecałe 4,0 mln euro - do 469,9 mln euro.
W samym tylko listopadzie minionego, 2011 roku hiszpański eksport warzyw wzrósł o 6% w ujęciu ilościowym i o 7% był niższy w ujęciu wartościowym w porównaniu do analogicznego miesiąca w roku 2010.
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.