Aktualności
2017-10-31 10:24
W 2016 r. wolumen eksportu warzyw razem z grzybami i przetworów warzywnych wynosił 1,7 mln t i był wyższy niż przed rokiem.
![](pliki/2017/10/warzywa.jpg)
W 2016 r. wolumen eksportu warzyw razem z grzybami i przetworów warzywnych oraz owoców wraz z orzechami i przetworów owocowych wynosił odpowiednio 1,7 mln t i 1,8 mln t był wyższy niż przed rokiem odpowiednio o 3% i o 12%. Wartościowo wpływy z eksportu warzyw i owoców wzrosły po 4%.
Według GUS, w 2016 r. zarówno wolumen, jak i wartość sprzedaży jabłek, tj. dominujących w eksporcie owoców w ujęciu roku były wyższe o 16% do 1,1 mln t oraz o 6% do 318 mln euro.
Głównym kierunkiem wywozu jabłek stały się kraje WNP, do których sprzedano blisko 604 tys. t jabłek, czyli o 64% więcej niż przed rokiem. Najważniejszym rynkiem zbytu soków owocowych i warzywnych były kraje UE. Wolumen wysyłki tych soków wyniósł 513 tys. t, a wartość 550 mln euro, tj. więcej niż przed rokiem stosownie o 8% i o 14%.
GUS
e-warzywnictwo.pl