Reklama
Grafika reklamowa nr 304 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 303
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Fasola szparagowa dla przetwórstwa na sezon 2023. Rozmowa z Marią Drosd – Menedżer ds. Rozwoju Produktów w firmie Hazera Poland

Aktualności

2023-03-06 16:22

Marcin Bartczak (M.B.): Wybór odpowiedniej odmiany, optymalnego stanowiska do uprawy oraz użycie stosownej kombinacji składników odżywczych dla maksymalnego wzrostu, plonu fasoli szparagowej nie należy do zadań łatwych. Czy w Pani opinii produkcja fasoli szparagowej w sezonie 2023 będzie prowadzona na mniejszym, takim samym czy większym areale, jak w roku ubiegłym? Jakie argumenty za tym przemawiają?

20230306_maria_drosd.jpg
Maria Drosd – Menedżer ds. Rozwoju Produktów
w firmie Hazera Poland

Maria Drosd (M.D.): Zanim odpowiem bezpośrednio na pytanie chciałabym zwrócić uwagę, że mrożone owoce i warzywa w tym również zielona i żółta fasola szparagowa, to wyjątkowa opcja do przygotowania zdrowych i smacznych posiłków! Proszę pamiętać, że cały proces od zbioru surowca na polu, przez dostarczenie do zakładu przetwórczego, aż po głębokie mrożenie np. fasoli zajmuje zwykle tylko od 3 do 5 godzin. Większość mrożonych warzyw może zachować swoją wysoką jakość przez 12-18 miesięcy, jeśli oczywiście są przechowywane w temperaturze -18°C lub niższej.

Wracając do Pana pytania uważam, że areał pod zasiewy fasoli dla potrzeb przemysłu w sezonie 2023 będzie w naszym kraju na takim samym poziomie, jak w latach ubiegłych i zajmie powierzchnię ok. 4 000 ha. Pytanie, czy przebieg pogody pozwoli na osiągnięcie ekonomicznie zasadnych plonów. Zderzając ekstremalne warunki klimatyczne, których doświadczamy od kilku sezonów z kombinacją wymienionych w pytaniu składowych, patrząc na minione lata widzimy, że nie zawsze a raczej coraz trudniej jest uzyskać plony powyżej średniej. Dlatego część producentów fasoli zniechęca się tą niełatwą uprawą, ale w znacznej przewadze są tacy, którzy są jej wierni lub wracają do uprawy tego warzywa.

M.B.: Firma Hazera jest uznanym dostawcą nasion odmian fasoli dla przemysłu przetwórczego. Jakie trendy aktualnie Państwo obserwują na rynku? Mam na myśli zarówno oczekiwania producentów, ale i konsumentów względem fasoli?

M.D.: Chciałabym przede wszystkim zaznaczyć, że w skali globalnej Europa jest jednym z największych rynków mrożonych warzyw. Rynek ten jest napędzany przede wszystkim intensywnym stylem życia i rosnącym zapotrzebowaniem na zdrową żywność, która jest niedroga, smaczna i łatwa do przyrządzenia. Rosnące dochody konsumentów i zmieniające się trendy żywieniowe oddziałują na rynek mrożonek, na jego rozwój. Konsumenci europejscy odchodzą od spożywania żywności pochodzenia zwierzęcego na rzecz roślinnych alternatyw. Tutaj jednym z wielu przykładów jest fasola szparagowa jako podstawa do produkcji np. mrożonych burgerów i alternatywa dla białka zwierzęcego. Zauważalny jest zmieniający się styl życia młodszych pokoleń. Wygoda, rosnące preferencje dla diet wegańskich i organicznych oraz popyt na sezonowe warzywa przez cały rok. To są czynniki, które mają znaczący wpływ na podaż mrożonych warzyw w tym m.in. fasoli szparagowej.
Z punktu widzenia producenta firma zwraca uwagę na wszystkie cechy, które ułatwiają rolnikom produkcję tego warzywa. Oczywiście aktualnie najistotniejsze kryteria hodowli, to wysoki potencjał plonotwórczy i jakościowy przy ograniczonych możliwościach ochrony oraz coraz częściej występujących anomaliach pogodowych.

M.B.: Rozmowę z Panią przeczyta wiele osób. Zapewne wśród nich będą producenci, którzy zamierzają rozpocząć przygodę z produkcją fasoli szparagowej dla przetwórstwa. Proszę tym osobą podpowiedzieć, na które cechy warto zwrócić uwagę studiując charakterystyki poszczególnych odmian?

M.D.: Przede wszystkim na grubość strąka a co za tym idzie wydajność czyli plon z jednostki powierzchni. Bardzo istotne są długość okresu wegetacji danej odmiany, barwa strąków i ich długość oraz informacja nt. czystości zbioru. Kolejna z kluczowych cech, to odporności na choroby. Mogę dodać, że w firmie Hazera prowadzone są na szeroką skalę prace hodowlane nad odmianami, które będą posiadały odporność na stres biotyczny – powodowany przez szkodniki czy sprawców chorób, ale również na stres abiotyczny, czyli ten wywoływany przez niedobór wody czy silne nasłonecznienie, upały.

M.B.: Uprawy fasoli w naszym kraju prowadzone są w różnym terminie. Jedne rośliny mogą być częściej narażone na niższe temperatury powietrza a inne – np. te uprawiane w poplonie na stres cieplny powodowany wysokimi temperaturami czy ten wywołany okresowym niedoborem wody. W tych trudnych warunkach często biologia kwitnienia i zawiązywania strąków nie są zadowalające. Które z odmian z oferty Hazera rekomendowałaby Pani szczególnie polskim plantatorom fasoli? Hodowla zapewne nadążą za aktualnymi wymaganiami. Które z odmian z Państwa oferty są tego przykładem?

M.D.: Hazera Poland ma szeroką gamę odmian fasoli szparagowej do przetwórstwa, zarówno żółtej, zielonej, jak i w typie Romano. Zwrócę szczególną uwagę na dwie odmiany fasoli w segmencie mid-fine. Dlaczego? Ponieważ ten typ fasoli jest standardem dla zakładów przetwórczych w kraju. Polecam fasolę zieloną Deezer; niezawodną, o wysokim plonie i przede wszystkim czystym zbiorze. Jest to nowa kreacja, która pozwala na dość długie okno zbioru. Hodowcy pracowali tu również nad roślinami o wzniesionym, kompaktowym pokroju, które to parametry będą ułatwiały zbiór. Strąki fasoli Deezer są o wyrównanej barwie, idealnie nadające się jako produkt cięty oraz mrożony w całości.
Ponadto odmianą, która jest sprawdzona w różnych warunkach polowych w kraju jest Santander. Trochę późniejszy od Deezer (+2dni). Jest to odmiana z tej samej hodowli. Poza już wcześniej przywołanymi cechami wyróżnia się stabilnym i wysokim plonem i może być przedłużeniem kampanii fasolowej dla wcześniejszych odmian.

20230306_deezer_1.jpg20230306_deezer_2.jpg20230306_deezer_3.jpg

Odmiana Deezer

20230306_santander_1.jpg20230306_santander_2.jpg20230306_santander_3.jpg

Odmiana Santander

M.B.: Duże ograniczenia widzimy w możliwości ochrony roślin warzywnych, także fasoli szparagowej przed agrofagami. Czy nasiona oferowane przez Hazera na sezon 2023 są zaprawiane, a jeżeli tak to jakimi substancjami czynnymi, przed jakimi patogenami plantacje są zabezpieczone?

M.D.: W tym sezonie możemy zaproponować jedno rozwiązanie, które jest zgodne z polskimi przepisami a mianowicie preparat na bazie fludioksonilu (substancja z grupy fenylopiroli). Jest to zaprawa fungicydowa, która zabezpiecza przed zgorzelą siewek (fuzarioza siewek) oraz askochytozą (zgorzelowa plamistość). Natomiast w obrocie środków ochrony roślin nie ma na ten moment dopuszczonej zaprawy insektycydowej, która chroniłaby rośliny przed szkodnikami, głównie śmietką kiełkówką czy śmietką glebową. Czekamy na derogację we Francji oraz Belgii kompleksowej insektycydowej zaprawy nasiennej, która skutecznie działa np. w ochronie rzepaku ozimego. Ten proces jest w toku i jest nadzieja, że w Polsce, kraju liczącym się jako producent fasoli szparagowej do przemysłu, ta zaprawa będzie zaaprobowana najpóźniej w 2025 roku.

M.B.: A jakie głosy docierają do Pani od zakładów przetwórstwa fasoli. Czy zainteresowanie surowcem w Polsce, ale też w Europie będzie duże. Czy konsumenci wykupili już w znacznej części towar wyprodukowany w minionym sezonie?

M.D.: Zainteresowanie zdrową żywnością jest i będzie. Z rozmów wynika, że mrożona fasola jest jednym z warzyw o znacznym zainteresowaniu. Proszę spojrzeć na bardzo wysokie ceny fasoli świeżej, która bardzo często nie wygląda właśnie na świeżą. Polska produkcja fasoli jest jedną z najbardziej bezpiecznych pod kątem pozostałości po pestycydach oraz cieszącą się wysoką jakością. Zaakcentuje fakt, o którym już wspominałam; proces przygotowania gotowego produktu – od zbioru do zamrożenia, to zaledwie kilka godzin. Strąki nie leżą na półce i nie tracą jakości.
Uważam, że w Europie Zachodniej warzywa mrożone są lepiej i intensywniej promowane niż w Polsce. Szkoda, że my nie potrafimy jeszcze chwalić się tym co robimy najlepiej!

Dziękuję za rozmowę!

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.