Aktualności
Francuska Agencja Bezpieczeństwa Żywności (ANSES) zidentyfikowała nową chorobę wirusową atakującą uprawy pomidorów i wzywa producentów i przemysł rolny do zachowania czujności.

Według raportu ANSES, ToFBV, wirus z rodziny Blunervirus solani, którego nie należy mylić z wirusem brunatnej wyboistości owoców pomidora (ToBRFV), został po raz pierwszy zaobserwowany we Włoszech w 2018 r. i w Australii w 2019 r. Jego obecność została następnie potwierdzona w kilku krajach (Brazylia, Portugalia, Hiszpania, Grecja, Słowenia i Szwajcaria), a wykryto go retrospektywnie w próbkach pobranych w 2012 r. we Włoszech i w 2015 r. w Hiszpanii. We Francji wirus został wykryty w sześciu departamentach w 2023 i 2024 r. ToFBV znajduje się na liście ostrzegawczej EPPO (Europejskiej i Śródziemnomorskiej Organizacji Ochrony Roślin) od 2024 r.
ANSES wyjaśnił, że wirus infekuje głównie pomidory ( Solanum lycopersicum ), a inne rośliny z rodzaju Solanum, takie jak psiankowate i ziemniaki, są również uważane za prawdopodobnych żywicieli. Podejrzewa się, że roztocz Aculops lycopersici odgrywa rolę wektora, chociaż nie wykazano przenoszenia mechanicznego ani przez nasiona. Objawy na owocach dotyczą na ogół od 2% do 10% roślin i mogą osiągnąć do 20% w zależności od warunków wzrostu. Powoduje poważne przebarwienia i deformacje, co czyni je niezdatnymi do sprzedaży. Ponieważ objawy nie pojawiają się na liściach i ujawniają się na owocach dopiero pod koniec produkcji, trudno jest wdrożyć terminowe środki zarządzania, takie jak usuwanie zakażonych roślin lub zwalczanie przędziorka będącego wektorem. Konsekwencje ekonomiczne mogą być znaczące, jak widać w krajach, takich jak Włochy i Hiszpania. Biorąc pod uwagę niedawną identyfikację tego wirusa, nie udokumentowano żadnych odpornych odmian pomidorów, a podatność odmian pozostaje niezbadana.
Biorąc pod uwagę znaczenie produkcji pomidorów szklarniowych we Francji i krajach sąsiednich, ANSES podkreślił potrzebę dalszych badań w celu wyjaśnienia niepewności i określenia skutecznych strategii zwalczania lub ograniczania rozprzestrzeniania się wirusa. Badania już podkreślają wyzwania związane z wczesnym wykrywaniem, brakiem barier klimatycznych dla ustanowienia wirusa i podejrzewaną rolą roztocza Aculops lycopersici jako wektora transmisji i psiankowatych, jako rezerwuaru na polach. Obecnie istnieje niewiele skutecznych środków kontroli, a wirus może stanowić dodatkowe ryzyko dla upraw pomidorów.
Do tej pory ToBFV nie stanowił problemu w uprawach polowych, ale podkreśla się, że wirus jest przenoszony przez przędziorka (lub roztocza pordzewiacza pomidorowego), który częściej występuje na polach pomidorów wraz ze wzrostem letnich temperatur.
Raport ANSES jest dostępny tutaj (po francusku)