Aktualności
2014-06-21 14:27
Najwięcej Francuzi zakupili pomidorów - niecałe 560,0 tys. ton, a także po około 140,0 tys. ton cukinii i marchwi a także 173,0 tys. ton melonów.
Jak informuje Agreste, w minionym roku we Francji zebrano łącznie 3,456 mln ton warzyw świeżych. Największe ilości stanowiła produkcja pomidorów 581,0 tys. ton, następnie sałaty i cykoria 311,0 tys. ton oraz marchew 301,0 tys. ton, kalafiory 283,0 tys. ton i melony 268,0 tys. ton.
Pozostałe spore ilości zebranych warzyw to między innymi pozostałe endywia - 184,0 tys. ton, pory 158,0 tys. ton oraz ogórki 120,0 tys. ton i cukinia 117,0 tys. ton. W analogicznym okresie minionego roku łączny wolumen eksportu świeżych warzyw to dokładnie 1,085 mln ton a wielkość importu - odpowiednio 2,161 mln ton. Tym samym w minionym roku mieliśmy do czynienia z deficytem w handlu zagranicznym na poziomie 1,076 mln ton. Łączna wartość wyeksportowanych warzyw to 1,120 mld euro a zaimportowanych 2,015 mld euro. W sumie w eksporcie dominowały pomidory wynikiem 234,0 tys. ton oraz kalafiory 158,0 tys. ton, marchew 104,0 tys. ton i melony 46,0 tys. ton. Pozostałe ilości wyeksportowane z Francji to cykoria i sałaty 34,0 tys. ton, cukinia 23,0 tys. ton oraz endywia około 20,0 tys. ton. Najwięcej Francuzi zakupili natomiast również pomidorów niecałe 560,0 tys. ton, a także po około 140,0
tys. ton cukinii i marchwi a także 173,0 tys. ton melonów.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Agreste Conjoncture Avril 2014
Pozostałe spore ilości zebranych warzyw to między innymi pozostałe endywia - 184,0 tys. ton, pory 158,0 tys. ton oraz ogórki 120,0 tys. ton i cukinia 117,0 tys. ton. W analogicznym okresie minionego roku łączny wolumen eksportu świeżych warzyw to dokładnie 1,085 mln ton a wielkość importu - odpowiednio 2,161 mln ton. Tym samym w minionym roku mieliśmy do czynienia z deficytem w handlu zagranicznym na poziomie 1,076 mln ton. Łączna wartość wyeksportowanych warzyw to 1,120 mld euro a zaimportowanych 2,015 mld euro. W sumie w eksporcie dominowały pomidory wynikiem 234,0 tys. ton oraz kalafiory 158,0 tys. ton, marchew 104,0 tys. ton i melony 46,0 tys. ton. Pozostałe ilości wyeksportowane z Francji to cykoria i sałaty 34,0 tys. ton, cukinia 23,0 tys. ton oraz endywia około 20,0 tys. ton. Najwięcej Francuzi zakupili natomiast również pomidorów niecałe 560,0 tys. ton, a także po około 140,0
tys. ton cukinii i marchwi a także 173,0 tys. ton melonów.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Agreste Conjoncture Avril 2014
e-warzywnictwo.pl