Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 85 Grafika reklamowa nr 85
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Francuski rynek warzyw

Francuski rynek warzyw

2011-06-18 15:12
W minionym roku zbiory warzyw we Francji były niższe o 4% wobec roku 2009 i wyniosły 5,39 mln ton.
Francuski rynek warzyw

Jak poinformował Francuskie Biuro ds. Statystyki Rolnej, w minionym roku zbiory warzyw we Francji były niższe o 4% wobec roku 2009 i wyniosły 5,39 mln ton. Łączna ubiegłoroczna powierzchnia upraw to 247,0 tys. ha. Dla porównania w roku 2009 zbiory francuskich warzyw wyniosły 5,61 mln ton, a w roku 2008 odpowiednio 5,67 mln ton. W zbiorach w minionym roku dominowały przede wszystkim pomidory z wynikiem ponad 808,0 tys. ton, następnie marchew 541,6 tys. ton oraz słodka kukurydza 353,1 tys. ton, cebula 351,5 tys. ton, kalafiory 328,3 tys. ton oraz zielony groszek 311,7 tys. ton i sałata głowiasta 310,6 tys. ton. W minionym roku około 1/3 zebranych warzyw skierowano bezpośrednio do przetwórstwa, a największe ilości stanowiły groszek, fasola, słodka kukurydza, buraki oraz szpinak.


Źródło: FAMMU/FAPA
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.