Francuski rynek warzyw
Jak poinformował Francuskie Biuro ds. Statystyki Rolnej, w minionym roku zbiory warzyw we Francji były niższe o 4% wobec roku 2009 i wyniosły 5,39 mln ton. Łączna ubiegłoroczna powierzchnia upraw to 247,0 tys. ha. Dla porównania w roku 2009 zbiory francuskich warzyw wyniosły 5,61 mln ton, a w roku 2008 odpowiednio 5,67 mln ton. W zbiorach w minionym roku dominowały przede wszystkim pomidory z wynikiem ponad 808,0 tys. ton, następnie marchew 541,6 tys. ton oraz słodka kukurydza 353,1 tys. ton, cebula 351,5 tys. ton, kalafiory 328,3 tys. ton oraz zielony groszek 311,7 tys. ton i sałata głowiasta 310,6 tys. ton. W minionym roku około 1/3 zebranych warzyw skierowano bezpośrednio do przetwórstwa, a największe ilości stanowiły groszek, fasola, słodka kukurydza, buraki oraz szpinak.
Źródło: FAMMU/FAPA