Aktualności

Sezon przetwórstwa pomidorów polowych w zakładzie Heinz Pudliszki rozpoczęty w środę 6 sierpnia br. zainaugurowano przerobem 1100 ton surowca. Z informacji, jakie uzyskaliśmy pomidory były bardzo dobrej jakości - zawartość Brix określana z soku owoców wyniosła średnio ok. 6,12. Jest to poziom, który pozwala na osiągniecie jednej z wyższych cen płaconych przez zakład za dostarczony towar (ponad 400 zł/tonę). W roku bieżącym przy najmniejszej zawartości Brix w owocach, za pomidory można uzyskać 330 zł/tonę, natomiast maksymalna cena przy Brix 6,8, to 420 zł/tonę. Należy podkreślić, że produkcja pomidorów w bieżącym sezonie była bardzo trudna ze względu na warunki pogodowe - zmienne temperatury, gwałtowne burze, grad, suszę oraz presję ze strony chorób - np. bakteryjnej cętkowatości pomidorów, to może przełożyć się na mniejsze wydajności z hektara.
W najbliższy wtorek będzie ponowny skup surowca i jeżeli jego ilości będą duże to kompania ruszy pełną parą. Zakład w ciągu doby może przetworzyć ok. 800 ton pomidorów.
R. Solarski