Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

HOLENDERSKI RYNEK WARZYW

Aktualności

2015-04-27 21:31
W Holandii największe ilości zbieranych warzyw stanowi corocznie cebula oraz pomidory - w 2014 roku było to odpowiednio 1379,0 tys. ton i 900,0 tys. ton.

W minionym roku łączne zbiory warzyw w Holandii wyniosły 4963,9 tys. ton wobec 4748,4 tys. ton rok wcześniej. Dla porównania zbiory w roku 1998 to około 3339,0 tys. ton, a w roku 2006 to około 4151,2 tys. ton.

Tym samym w okresie ostatnich 16 lat corocznie mamy do czynienia ze wzrostem produkcji warzyw w tym kraju. W minionym roku ze wspomnianej już wielkości 4963 tys. ton około 2850,9 tys. ton stanowiły zbiory warzyw gruntowych, a pozostałe 1803,0 tys. ton to warzywa szklarniowe. W Holandii największe ilości zbieranych warzyw stanowi corocznie cebula oraz pomidory - w 2014 roku było to odpowiednio 1379,0 tys. ton i 900,0 tys. ton. Spore ilości stanowią również zbiory ogórków - w minionym roku ponad 440,0 tys. ton, marchwi 425,0 tys. ton, słodkiej papryki 340,0 tys. ton, wszelkiego rodzaju kapusty ponad 33,0 tys. ton oraz pieczarek 310,0 tys. ton.


Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: CBS Statline
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.