Reklama
Grafika reklamowa nr 293
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

HOLENDERSKI RYNEK WARZYW

Aktualności

2015-04-27 21:31
W Holandii największe ilości zbieranych warzyw stanowi corocznie cebula oraz pomidory - w 2014 roku było to odpowiednio 1379,0 tys. ton i 900,0 tys. ton.

W minionym roku łączne zbiory warzyw w Holandii wyniosły 4963,9 tys. ton wobec 4748,4 tys. ton rok wcześniej. Dla porównania zbiory w roku 1998 to około 3339,0 tys. ton, a w roku 2006 to około 4151,2 tys. ton.

Tym samym w okresie ostatnich 16 lat corocznie mamy do czynienia ze wzrostem produkcji warzyw w tym kraju. W minionym roku ze wspomnianej już wielkości 4963 tys. ton około 2850,9 tys. ton stanowiły zbiory warzyw gruntowych, a pozostałe 1803,0 tys. ton to warzywa szklarniowe. W Holandii największe ilości zbieranych warzyw stanowi corocznie cebula oraz pomidory - w 2014 roku było to odpowiednio 1379,0 tys. ton i 900,0 tys. ton. Spore ilości stanowią również zbiory ogórków - w minionym roku ponad 440,0 tys. ton, marchwi 425,0 tys. ton, słodkiej papryki 340,0 tys. ton, wszelkiego rodzaju kapusty ponad 33,0 tys. ton oraz pieczarek 310,0 tys. ton.


Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: CBS Statline
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.