Reklama
Grafika reklamowa nr 293
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Innowacyjna szklarnia

Aktualności

2016-01-28 19:46
Otóż w szklarni wykorzystano pianę z mydła do izolacji ścian i dachu oraz system sterowania klimatem, dzięki czemu możliwa będzie redukcja kosztów ogrzewania aż o 90% przy zachowaniu wielkości plonów jak w tradycyjnych szklarniach.

Innowacyjna szklarnia opracowana przez naukowców z Uniwersytety Przyrodniczego w Poznaniu




Naukowcy z  Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu stworzyli jedną z najbardziej innowacyjnych szklarni na świecie. Nazywają ją szklarnią lub cieplarnią bąbelkową. Na świecie jest zaledwie kilka podobnych obiektów, powstałych zresztą metodą prób i błędów. Na terenie Stacji Doświadczalnej Katedry Warzywnictwa polscy naukowcy postawili szklarnię o powierzchni 150 mkw.
Na czym polega innowacyjność tego projektu? Otóż w szklarni wykorzystano pianę z mydła do izolacji ścian i dachu oraz system sterowania klimatem, dzięki czemu możliwa będzie redukcja kosztów ogrzewania aż o 90% przy zachowaniu wielkości plonów jak w tradycyjnych szklarniach. Inteligentna cieplarnia zależnie od położenia słońca sama izoluje poszczególne części ścian lub dachu. Przy zastosowaniu lamp do doświetlania nie potrzebne jest dodatkowe ogrzewanie - piana bardzo dobrze izoluje ciepło. Dodatkowo część ciepła gromadzona jest w zbiornikach buforowych, ogrzewając szklarnię w nocy przy wyłączonym oświetleniu. W systemie można też zastosować biogazownię, która zastąpi wszelkie inne źródła ciepła.
Poza 10-krotną redukcją kosztów ogrzewania, nowoczesna technologia produkcji warzyw szklarniowych, opracowana przez poznańskich naukowców, pozwala również zmniejszyć emisję CO2 do atmosfery o 95% oraz ograniczyć zużycie wody o 80%, ponieważ jej obieg w szklarni jest zamknięty.
Dzięki połączeniu biogazowni oraz cieplarni w jeden system odpady organiczne mogą być przetwarzane na żywność prawie bez emisji gazów cieplarnianych do atmosfery. Powstające podczas procesu technologicznego energia elektryczna i nawozy organiczne w pierwszej kolejności wykorzystuje się do działania systemu, ale ich nadmiar może być wprowadzany na rynek. Dzięki wykorzystaniu CO2 do dokarmiania roślin plon warzyw może wzrosnąć nawet o 40%.
Włodzimierz Krzesiński z Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu w rozmowie z PAP powiedział, że badania nad takimi cieplarniami były prowadzone w wielu krajach od 30 lat, powstały małe, doświadczalne konstrukcje. Wyjątkowość poznańskiego projektu polega na tym, że jako pierwszy może być stosowany na dużą, komercyjną skalę. Koszt budowy szklarni bąbelkowej w porównaniu do tradycyjnych szklarni jest wyższy o około 10-20%. Jednak zalety i  przewagi takiej konstrukcji są niezaprzeczalne.
Cieplarnia bąbelkowa powstała w ramach projektu "Food to Waste to Food" (F2W2F), finansowanego ze środków Unii Europejskiej, a realizowanego wspólnie z  dwoma firmami: Lindum AS (Norwegia) i Jacinto Environmetal Solutions BV (Holandia). Prowadzony od 2012 roku projekt dotyczył opracowania innowacyjnej technologii umożliwiającej przetwarzanie odpadów organicznych na żywność. W skład systemu weszły: biogazownia, kogenerator oraz aktywna cieplarnia. Holenderska firma dostarczyła konstrukcję cieplarni, natomiast na Uniwersytecie Przyrodniczym w  Poznaniu opracowany został cały system sterowania, z komputerem klimatycznym i oprogramowaniem do niego. Jeżeli norweska firma zakupi licencję, to w kraju tym jeszcze w tym roku będą mogły powstać komercyjne cieplarnie.
Źródło: www.puls.edu.pl, www.food2waste2food.eu, www.bbbls.net, www.naukawpolsce.pap.pl

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.