Reklama
Grafika reklamowa nr 320
Reklama
Grafika reklamowa nr 302 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 317 Grafika reklamowa nr 318 Grafika reklamowa nr 319
Reklama
Grafika reklamowa nr 321 Grafika reklamowa nr 323 Grafika reklamowa nr 322
Reklama
Grafika reklamowa nr 315
Reklama
Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 311
Reklama
Grafika reklamowa nr 316
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Innowacyjna szklarnia

Aktualności

2016-01-28 19:46
Otóż w szklarni wykorzystano pianę z mydła do izolacji ścian i dachu oraz system sterowania klimatem, dzięki czemu możliwa będzie redukcja kosztów ogrzewania aż o 90% przy zachowaniu wielkości plonów jak w tradycyjnych szklarniach.

Innowacyjna szklarnia opracowana przez naukowców z Uniwersytety Przyrodniczego w Poznaniu




Naukowcy z  Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu stworzyli jedną z najbardziej innowacyjnych szklarni na świecie. Nazywają ją szklarnią lub cieplarnią bąbelkową. Na świecie jest zaledwie kilka podobnych obiektów, powstałych zresztą metodą prób i błędów. Na terenie Stacji Doświadczalnej Katedry Warzywnictwa polscy naukowcy postawili szklarnię o powierzchni 150 mkw.
Na czym polega innowacyjność tego projektu? Otóż w szklarni wykorzystano pianę z mydła do izolacji ścian i dachu oraz system sterowania klimatem, dzięki czemu możliwa będzie redukcja kosztów ogrzewania aż o 90% przy zachowaniu wielkości plonów jak w tradycyjnych szklarniach. Inteligentna cieplarnia zależnie od położenia słońca sama izoluje poszczególne części ścian lub dachu. Przy zastosowaniu lamp do doświetlania nie potrzebne jest dodatkowe ogrzewanie - piana bardzo dobrze izoluje ciepło. Dodatkowo część ciepła gromadzona jest w zbiornikach buforowych, ogrzewając szklarnię w nocy przy wyłączonym oświetleniu. W systemie można też zastosować biogazownię, która zastąpi wszelkie inne źródła ciepła.
Poza 10-krotną redukcją kosztów ogrzewania, nowoczesna technologia produkcji warzyw szklarniowych, opracowana przez poznańskich naukowców, pozwala również zmniejszyć emisję CO2 do atmosfery o 95% oraz ograniczyć zużycie wody o 80%, ponieważ jej obieg w szklarni jest zamknięty.
Dzięki połączeniu biogazowni oraz cieplarni w jeden system odpady organiczne mogą być przetwarzane na żywność prawie bez emisji gazów cieplarnianych do atmosfery. Powstające podczas procesu technologicznego energia elektryczna i nawozy organiczne w pierwszej kolejności wykorzystuje się do działania systemu, ale ich nadmiar może być wprowadzany na rynek. Dzięki wykorzystaniu CO2 do dokarmiania roślin plon warzyw może wzrosnąć nawet o 40%.
Włodzimierz Krzesiński z Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu w rozmowie z PAP powiedział, że badania nad takimi cieplarniami były prowadzone w wielu krajach od 30 lat, powstały małe, doświadczalne konstrukcje. Wyjątkowość poznańskiego projektu polega na tym, że jako pierwszy może być stosowany na dużą, komercyjną skalę. Koszt budowy szklarni bąbelkowej w porównaniu do tradycyjnych szklarni jest wyższy o około 10-20%. Jednak zalety i  przewagi takiej konstrukcji są niezaprzeczalne.
Cieplarnia bąbelkowa powstała w ramach projektu "Food to Waste to Food" (F2W2F), finansowanego ze środków Unii Europejskiej, a realizowanego wspólnie z  dwoma firmami: Lindum AS (Norwegia) i Jacinto Environmetal Solutions BV (Holandia). Prowadzony od 2012 roku projekt dotyczył opracowania innowacyjnej technologii umożliwiającej przetwarzanie odpadów organicznych na żywność. W skład systemu weszły: biogazownia, kogenerator oraz aktywna cieplarnia. Holenderska firma dostarczyła konstrukcję cieplarni, natomiast na Uniwersytecie Przyrodniczym w  Poznaniu opracowany został cały system sterowania, z komputerem klimatycznym i oprogramowaniem do niego. Jeżeli norweska firma zakupi licencję, to w kraju tym jeszcze w tym roku będą mogły powstać komercyjne cieplarnie.
Źródło: www.puls.edu.pl, www.food2waste2food.eu, www.bbbls.net, www.naukawpolsce.pap.pl

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.