Aktualności
2011-07-16 12:39
Wojewódzkie Inspektoraty JHARS w całym kraju, przeprowadziły kontrolę jakości handlowej świeżych warzyw, której celem było sprawdzenie prawidłowości znakowania krajem pochodzenia oraz możliwości identyfikacji partii.
IJHARS SKONTROLOWAŁA POLSKIE WARZYWA
W związku z informacjami wpływającymi do Głównego Inspektoratu JHARS oraz licznymi komunikatami prasowymi dotyczącymi bakterii wywołującej zatrucia pokarmowe po spożyciu warzyw, Główny Inspektor JHARS podjął decyzję o przeprowadzeniu kontroli doraźnej w zakresie jakości handlowej świeżych warzyw.
W pierwszym tygodniu czerwca, Wojewódzkie Inspektoraty JHARS w całym kraju, przeprowadziły kontrolę jakości handlowej świeżych warzyw. Głównym celem przedmiotowej kontroli było sprawdzenie prawidłowości znakowania krajem pochodzenia oraz możliwości identyfikacji partii na podstawie dokumentów towarzyszących. Zgodnie z zakresem kompetencji Inspekcji JHARS, kontrola ta nie obejmowała swym zakresem badań mikrobiologicznych.
Kontrolą objęto przede wszystkim pomidory, sałatę, ogórki, paprykę oraz w mniejszym zakresie inne gatunki świeżych warzyw i owoców.
Kontrolę przeprowadzono w 61 podmiotach gospodarczych, w tym w marketach (51% ogółu), hurtowniach i centrach dystrybucyjnych (41% ogółu) oraz w sklepach detalicznych na targowiskach (8% ogółu).
Kontrolą objęto ogółem 451 partii o łącznej masie 191,8 t, w tym:
Nieprawidłowości w zakresie znakowania oferowanych do sprzedaży świeżych owoców i warzyw stwierdzono w przypadku 6% wszystkich skontrolowanych partii.
Polegały one na:
Źródło: www.ijhar-s.gov.pl
W związku z informacjami wpływającymi do Głównego Inspektoratu JHARS oraz licznymi komunikatami prasowymi dotyczącymi bakterii wywołującej zatrucia pokarmowe po spożyciu warzyw, Główny Inspektor JHARS podjął decyzję o przeprowadzeniu kontroli doraźnej w zakresie jakości handlowej świeżych warzyw.
W pierwszym tygodniu czerwca, Wojewódzkie Inspektoraty JHARS w całym kraju, przeprowadziły kontrolę jakości handlowej świeżych warzyw. Głównym celem przedmiotowej kontroli było sprawdzenie prawidłowości znakowania krajem pochodzenia oraz możliwości identyfikacji partii na podstawie dokumentów towarzyszących. Zgodnie z zakresem kompetencji Inspekcji JHARS, kontrola ta nie obejmowała swym zakresem badań mikrobiologicznych.
Kontrolą objęto przede wszystkim pomidory, sałatę, ogórki, paprykę oraz w mniejszym zakresie inne gatunki świeżych warzyw i owoców.
Kontrolę przeprowadzono w 61 podmiotach gospodarczych, w tym w marketach (51% ogółu), hurtowniach i centrach dystrybucyjnych (41% ogółu) oraz w sklepach detalicznych na targowiskach (8% ogółu).
Kontrolą objęto ogółem 451 partii o łącznej masie 191,8 t, w tym:
- 396 partii świeżych warzyw o masie 170,7 t,
- 55 partii świeżych owoców o masie 21,1 t.
Nieprawidłowości w zakresie znakowania oferowanych do sprzedaży świeżych owoców i warzyw stwierdzono w przypadku 6% wszystkich skontrolowanych partii.
Polegały one na:
- braku informacji o kraju pochodzenia danej partii świeżych warzyw lub owoców,
- podaniu błędnej informacji na temat kraju pochodzenia, tj. na wywieszkach przy produkcie podawano więcej niż jeden kraj pochodzenia lub kraj pochodzenia inny niż na opakowaniu.
Źródło: www.ijhar-s.gov.pl
e-warzywnictwo.pl