Wartość polskiego rynku żywności ekologicznej szacowana jest na 1,36 mld zł w cenach detalicznych. To stanowi tylko 0,5 proc. całego rynku spożywczego, jednak od kilku lat zarówno wartość, jak i udział rośnie i to w tempie dwucyfrowym. Rozwoju tego segmentu nie zatrzymała pandemia COVID-19 i według ekspertów nie powinna tego zrobić także wojna w Ukrainie i kryzys cenowy. Kolejne lata mogą przynieść większą dynamikę wzrostu ze względu na wdrażanie unijnej strategii dla rolnictwa
W związku z faktem, że uchodźcy przemieszczający się z terenów objętych konfliktem zbrojnym na terytorium Polski mogą mieć ze sobą produkty pochodzenia roślinnego, podlegające kontroli
Opakowanie ziemniaków, a na nim napis "Wyprodukowano w Polsce". Na tym samym opakowaniu przyklejona etykieta i napis: "Kraj pochodzenia: Niemcy". To ziemniaki sprzedawane pod marką własną w Auchan.
Według danych Eurostat, w roku 2016 zaimportowaliśmy dokładne 1.961.092 ton owoców i warzyw, z czego 1.675.806 ton stanowiły zakupy z państw unijnych, a 285.286 ton z państw trzecich.
W ubiegłym roku polskie ogrodnictwo wyeksportowało łącznie 2.048.621 ton świeżych owoców i warzyw, o 10% więcej niż rok wcześniej (1.868.215 ton w roku 2015).
W okresie od 26 lipca do 2 sierpnia 2016 roku ceny pięciu warzyw w Polsce wzrosły. Potaniały cebula, marchew, buraki czerwone, pomidory szklarniowe i ziemniaki. Natomiast cena rzodkiewki pozostała bez zmian.
W perspektywie 5-10 lat całkowicie zmieni się struktura segmentu sklepów niskopowierzchniowych. Większość małych sklepów będzie należała do sieci. Ta utrata niezależności przyniesie im jednak konkretne korzyści.
Ideą wypłacania dopłat bezpośrednich jest wspieranie dochodów rolników w taki sposób, aby nie oddziaływać na ich decyzje w zakresie kierunku i wielkości produkcji.
Sieć Tesco coraz mocniej inwestuje w świeżą żywność. Po zupełnie nowej ofercie pakowanych ziemniaków, szerokiej gamie polskich jabłek przyszedł czas na pomidory.
Rosjanie zaimportowali czterokrotnie więcej pomidorów z Ukrainy niż w roku 2011. Do tej pory największe ilości pomidorów szklarniowych Rosja sprowadzała z Białorusi.
Ogórki do kwaszenia można w ofercie hurtowej dostać w cenie od 60 groszy za kilogram. Staniała również papryka kolorowa, maksymalna cena w ofercie hurtowej nie przekracza 5 zł za kilogram.
W eksporcie dominowały przede wszystkim warzywa 363,3 tys. ton. Import zdominowały natomiast świeże warzywa z warzywami strączkowymi - ponad 420, 0 tys. ton.
W pierwszej światowej piątce plasują się pomidory, cebula, kapusta ogórki oraz bakłażany, których łączne zbiory stanowi w sumie ponad 45% wszystkich zebranych warzyw na świecie w minionym roku.
Komisja Europejska organizuje konkurs na program informacyjny i promocyjny, który ma przyczynić się do wzmocnienia zaufania konsumentów do świeżych warzyw produkowanych na terenie UE.
Główny lekarz sanitarny Federacji Rosyjskiej Giennadij Oniszczenko poinformował agencję Interfax, iż wczoraj podpisano zezwolenie dla Polski na wwóz warzyw od 20 lipca br.
W roku 2010 łączny unijny import warzyw świeżych zmniejszył się do 1,672 mln ton niż rok wcześniej. Odwrotną sytuację odnotowano w przypadku eksportowanych do krajów pozaunijnych świeżych warzyw pochodzących ze Wspólnoty.
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.