Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 85 Grafika reklamowa nr 85
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

JOSEK™ żywność w nowym wymiarze

JOSEK™ żywność w nowym wymiarze

2022-01-21 08:43

Do prawidłowego rozwoju człowiek potrzebuje co najmniej 22 pierwiastków. Pełnowartościowa i zróżnicowana dieta powinna w normalnych warunkach dostarczyć wszystkich pierwiastków i składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego rozwoju i zachowania zdrowia. Jednakże praktyka wskazuje, że dieta wielu osób nie jest prawidłowo zbilansowana pod względem zawartości pierwiastków odżywczych, spożycie niektórych składników znacznie przekracza normę, a innych występuje w niedoborze np. witamin, kwasu foliowego, żelaza, jodu czy selenu.

Biofortyfikacja – narzędzie do poprawy natury

Czy powinniśmy próbować poprawiać naturę? Eksperci z WHO są zdania, że w niektórych sytuacjach warto podjąć taka próbę. Jednym ze sposobów na „poprawienie” natury jest biofortyfikacja. Biofortyfikacja to wzbogacanie roślin uprawnych w korzystne dla konsumenta związki żywieniowe. Celem jest wyproduko-wanie żywności, która posiada dodatkowy, pozytywny wpływ na zdrowie, zdecydowanie większy niż wynikający z naturalnych wartości odżywczych roślin. Realizacja tych zamierzeń może odbywać się metodami agrotech-nicznymi lub hodowlanymi. Biofortyfikacja może być „paramedycznym narzędziem” w rękach  naukowców i rolników dzięki któremu mogą oni pośrednio wpływać na poprawę zdrowia społeczeństwa.

Jod i selen – pierwiasteki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu

Nie sposób zaprzeczyć, że nasze zdrowie zależy w dużej mierze od jakości jedzenia, które spożywamy. A co się dzieje, gdy brakuje w nim pewnych ważnych mikroelementów?

Tak jest na przykład w przypadku jodu i selenu. Minimalna dzienna dawka dla dorosłego człowieka to 1 µg selenu na 1 kg masy ciała, natomiast optymalne zapotrzebowanie to 150 µg. A W praktyce? Dorosły człowiek codziennie spożywa 0,03 mg, czyli 30 µg jodu. To dużo poniżej nawet minimum. Podobnie z selenem – zalecana dawka dla dorosłego człowieka to 55 µg na dobę. Statystyki pokazują, że spożywamy codziennie mniej niż 30 µg selenu dziennie.

Głównym źródłem jodu i selenu w diecie są produkty pochodzenia morskiego (ryby, wodorosty), nabiał i orzechy oraz woda pitna. W związku z tym pojawia się kilka problemów.

Wiele zależy od tego, gdzie mieszkamy – są po prostu takie rejony, w których jodu i selenu brakuje.

Josek™ – sposób na skuteczną biofortyfikację roślin w jod i selen

Biofortyfikacja może odbywać się poprzez efektywne nawożenie roślin. Aby przeprowadzić taki zabieg należy zastosować skuteczny preparat zawierający jod i selen w formach łatwo dostępnych dla roślin. Takim nawozem jest JOSEK™, który zapewnia skuteczną biofortyfikację w jod i selen oraz umożliwia wyprodukowanie żywności zawierającej organiczne i bioprzyswajalne formy tych pierwiastków.

JOSEK™ to naturalna suplementacja i zdrowsza żywność.

Intermag

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.