Aktualności
2013-10-09 09:58
Oignon de Roscoff - jest to cebula o średnicy 30?80 milimetrów o okrągłym, podłużnym lub spłaszczonym kształcie.
W dniu 18 września bieżącego roku Komisja Europejska opublikowała w rozporządzeniu nr 888/2013 decyzję i wpisaniu na unijna listę produktów o chronionych nazwach francuską cebulę - Chroniona Nazwę Pochodzenia Oignon de Roscoff - jest to cebula o średnicy 30?80 milimetrów o okrągłym, podłużnym lub spłaszczonym kształcie. Oignon de Roscoff udostępnia się do spożycia w następujących formach:
- w postaci warkocza z cebulą na końcu zwaną penn kapiten i pozostałymi cebulami ułożonymi w porządku rosnącym,
- w opakowaniu o ciężarze do 6 kilogramów z nie dającym się naruszyć zamknięciem,
- w sztywnym opakowaniu o ciężarze do 12 kilogramów, które umożliwia sprzedaż cebuli na sztuki.
Rozpoczęta w XVII wieku uprawa różowej cebuli rozwinęła się szczególnie w regionie Roscoff w ciągu XVIII wieku.
Źródło: FAMMU/FAPA
e-warzywnictwo.pl