Aktualności
Marchew, to warzywo o bardzo dużym gospodarczym znaczeniu w naszym kraju. Jej produkcja w Polsce prowadzona jest na ok. 22 tys. hektarów. Jej uprawa nie należy do łatwych. Przed producentami nieustannie stawia się wyzwania, głównie jakościowe – podwyższania bezpieczeństwa żywności. Aby sprostać sytuacji rynkowej planowanie produkcji polowej ciągle jest łamigłówką z wieloma niewiadomymi. Na wynik produkcyjny ogromny wpływ ma dobór odmian. W firmie Bejo od wielu lat hodowla marchwi traktowana jest priorytetowo, dlatego podczas konferencji zwrócona zostanie uwaga na szczególne cechy wyróżniających się w ostatnich sezonach odmian. Dużo będzie informacji z zakresu żywienia i ochrony roślin. Co zrobić, aby dokarmić, ochronić marchew lepiej niż zwykle? Będzie o tym mowa. Poruszymy te trudne tematy. Trudne, ponieważ m.in. możliwości ochrony marchwi w sytuacji nieustannie ograniczanej palety herbicydów, fungicydów czy insektycydów wymaga szczególnego podejścia m.in. do doboru stanowiska, odmiany, nawozów etc. w celu osiągnięcia wysokiego wyniku produkcyjnego. Duże znaczenie w tym finalnym wyniku ma cena zbytu. Dlatego podczas spotkania przedstawimy najnowsze „marchwiowe informacje ekonomiczne” – jak wygląda sytuacja na rynku marchwi w Europie, czy jakość jest dobra, czy cena też rośnie? Jakie są zasiewy marchwi wczesnej w krajach południowych, a jakie są prognozy zasiewów tego warzywa z przeznaczeniem do przechowywania? ZAPRASZAMY!
TERMIN: 26 luty 2021 r., godz. 19:0 0
Organizatorzy
BEJO, AGROSIMEX, APV
OGLĄDAJ NAS NA ŻYWO NA: portalu e-warzywnictwo.pl, profilu FB lub kanale YouTube e-warzywnictwo.pl
Uczestnictwo w webinarium jest bezpłatne, dostępne zarówno na komputerze, smartfonie jak i tablecie.
Eksperci:
Ireneusz Ruciński, Bejo Zaden
Wykład pt.: Marchew – oferta odmianowa firmy Bejo, aktualna sytuacja w Europie oraz prognozy zasiewów na sezon 2021
Bogactwo oferty odmian marchwi z firmy Bejo sprawia, że istnieje wiele możliwości ich wykorzystania zarówno do produkcji na świeży rynek, jak i dla przemysłu. W obrębie świeżego rynku jest kilka segmentów, które jeszcze nie są zagospodarowane w Polsce lub tylko w nieznacznym stopniu, a z powodzeniem wykorzystują te nisze producenci na zachodzie Europy. Zwrócę na to uwagę podczas konferencji. Zapraszam! |
Lech Bieżuński, APV Polska
Wykład pt.: Precyzyjna i bezpieczna aplikacja nawozów oraz środków ochrony roślin w warzywnictwie na przykładzie siewnika PS120M1 D firmy APV
Rosnące wymagania dystrybutorów oraz konsumentów względem jakości, ale i większej unifikacji produktów rolnych, zwłaszcza warzyw (masa, rozmiar, wygląd), wymusza na producentach stosowanie nowoczesnych środków produkcji, w tym nawozów i środków ochrony roślin. Produkty te występują często w postaci mikrogranulatów, których rozprowadzanie możliwe jest wyłącznie przy użyciu specjalistycznych dozowników. Zapraszam! |
dr inż. Sławomir Doniec, Agrosimex
Wykład pt.: Wyzwania w nawożeniu warzyw korzeniowych
Warzywa korzeniowe są roślinami bardzo wymagającymi jeśli chodzi o warunki uprawy oraz zapotrzebowanie pokarmowe. Jednocześnie są one często narażone na wiele czynników abiotycznych, które potęgują stres i mają realny wpływ na obniżenie plonu. Odpowiednia uprawa i zadbanie o strukturę gleby jest pierwszym z wielu kroków, które należy wykonać by otrzymać korzenie w najwyższej klasie jakości i odpowiednim kalibrażu. Ale często może się to okazać niewystarczające, jeśli nie zapewni się roślinom odpowiednich składników pokarmowych we właściwym momencie lub nie zadba się o wzmocnienie marchwi w warunkach stresowych. Jak wspomóc glebę, aby uzyskanie optymalną strukturę? Jak uzupełniać braki kluczowych pierwiastków w krytycznym momencie okresu wegetacji roślin? Jak wyprowadzić rośliny ze stresu i dać im możliwość zbudowania plonu o wysokiej jakości? Odpowiedzi na te pytania już 26. lutego podczas mojej prelekcji.
|
Jędrzej Pytkowski, Agrosimex
Wykład pt.: Dobry start w ochronie warzyw korzeniowych przeznaczonych do długiego przechowania
Produkcja wysokiej jakości warzyw korzeniowych jest nie lada wyzwaniem. Producenci marchwi czy pietruszki zderzają się z problemami z chorobami odglebowymi, nicieniami i z dokuczliwymi gatunkami chwastów. Jednocześnie z roku na rok znika coraz więcej substancji czynnych do ochrony tego gatunku przed agrofagami – chociażby linuron, który do niedawna był podstawową substancją w ochronie przed chwastami. Świeży rynek czy przemysł jednocześnie nieustannie podwyższa wymagania – utrzymanie wysokiej jakości warzyw przy ograniczeniu pozostałości pestycydów musi być bardzo przemyślane. Jak otrzymać zdrowy plon do końca okresu przechowalniczego? Jak skutecznie zadbać o zwalczenie nicieni? Jaką przyjąć strategię w zwalczaniu chwastów? Odpowiedzi na te pytania przygotuję dla Państwo i przedstawię podczas prelekcji na Konferencji Marchwiowej.
|