Aktualności
Okechamp, pieczarkowy potentat pozbył się biznesu w Holandii. Dezinwestycja ma też dobrą stronę - informuje "Puls Biznesu".
Wielkopolski Okechamp to jeden z nielicznych przykładów firmy spożywczej, która zdecydowała się na przejęcie na Zachodzie. Specjalizująca się w przetwórstwie pieczarek przejęła w 2008 r. w Holandii spółkę F&F, znaną z mrożenia grzybów. Ta historia dobiegła właśnie końca.
Spółka Okechamp sprzedała 100 proc. udziałów holenderskiego oddziału holdingowi Freezitt, który jest częścią FLM Foodingredients. W komunikacie podano, że obie strony oceniają transakcję za korzystną.
Leszek Ejsmont, prezes Okechampu mówi, że celem jest budowa zintegrowanego łańcucha produkcji. W Polsce firma ma pieczarkarnie, kompostownię i zakład przetwórczy i chciała powtórzyć ten model w Holandii. Rozmawiała z wieloma producentami pieczarek i kompostu, ale nie udało się nikogo przejąć. Leszek Ejsmont dodaje, że spółka woli więc skupić się na rozbudowie takiego łańcucha produkcji w Polsce i na to przeznaczy pieniądze ze sprzedaży.
Inwestycje w zeszłym roku i w tym roku sięgną 30 mln zł.
Czytaj więcej w "Pulsie Biznesu".