Aktualności
2011-12-05 20:57
W okresie od 2003 do 2010 r. liczba gospodarstw w Europie znacząco spadła - aż 20%. Największy spadek odnotowano w Estonii (-46,6%), Bułgarii (-44.2%), na Łotwie (-34,4%) i w Polsce (-30,7%).
Liczba gospodarstw w UE spadła o 20%
W okresie od 2003 do 2010 r. liczba gospodarstw w Europie znacząco spadła - aż 20%. Najbardziej znaczący spadek liczby gospodarstw odnotowano w Estonii (-46,6%), ale także w Bułgarii (-44.2%), na Łotwie (-34,4%) i w Polsce (-30,7%).
W 2003 r. w Europie było ponad 15 mln gospodarstw, a w roku 2010 ich liczba spadła do 12 milionów. Jednak wykorzystanie do produkcji rolniczej gruntów rolnych spadło tylko o 2%, dlatego, jak mówią eksperci, zmniejszenie liczby gospodarstw następuje w wyniku konsolidacji gospodarstw rolnych, a nie ze względu na zmniejszenie powierzchni gruntów rolnych. W Rumunii, w ubiegłym roku odnotowano największą liczbę gospodarstw, tj. 32% ogólnej liczby gospodarstw rolnych w UE-27. Następnie uplasowały się Włochy, gdzie odnotowano 1,6 mln gospodarstw (13,5%), a dalej Polska (1,5 mln gospodarstw rolnych, 12,5%) i Hiszpania (1 mln gospodarstw).
Najbardziej znaczący spadek liczby gospodarstw odnotowano w Estonii (-46,6%), ale także w Bułgarii (-44.2%), na Łotwie (-34,4%) i w Polsce (-30,7%). Największe gospodarstwa rolne są w Czechach, gdzie średnia ich powierzchnia wynosi 152 ha. Na kolejnych miejscach są: Wielka Brytania (79 ha), Dania (65 ha), Luksemburg (59 ha), Niemcy (56 ha) i Francja (53 ha). Natomiast większość małych gospodarstw zlokalizowana jest na: Malcie (1 ha), Cyprze i Rumunii (3 ha), w Grecji i Słowenii (6 ha).
Redakcja e-warzywnictwo.pl, na podstawie Fruitinfo.ru
W okresie od 2003 do 2010 r. liczba gospodarstw w Europie znacząco spadła - aż 20%. Najbardziej znaczący spadek liczby gospodarstw odnotowano w Estonii (-46,6%), ale także w Bułgarii (-44.2%), na Łotwie (-34,4%) i w Polsce (-30,7%).
W 2003 r. w Europie było ponad 15 mln gospodarstw, a w roku 2010 ich liczba spadła do 12 milionów. Jednak wykorzystanie do produkcji rolniczej gruntów rolnych spadło tylko o 2%, dlatego, jak mówią eksperci, zmniejszenie liczby gospodarstw następuje w wyniku konsolidacji gospodarstw rolnych, a nie ze względu na zmniejszenie powierzchni gruntów rolnych. W Rumunii, w ubiegłym roku odnotowano największą liczbę gospodarstw, tj. 32% ogólnej liczby gospodarstw rolnych w UE-27. Następnie uplasowały się Włochy, gdzie odnotowano 1,6 mln gospodarstw (13,5%), a dalej Polska (1,5 mln gospodarstw rolnych, 12,5%) i Hiszpania (1 mln gospodarstw).
Najbardziej znaczący spadek liczby gospodarstw odnotowano w Estonii (-46,6%), ale także w Bułgarii (-44.2%), na Łotwie (-34,4%) i w Polsce (-30,7%). Największe gospodarstwa rolne są w Czechach, gdzie średnia ich powierzchnia wynosi 152 ha. Na kolejnych miejscach są: Wielka Brytania (79 ha), Dania (65 ha), Luksemburg (59 ha), Niemcy (56 ha) i Francja (53 ha). Natomiast większość małych gospodarstw zlokalizowana jest na: Malcie (1 ha), Cyprze i Rumunii (3 ha), w Grecji i Słowenii (6 ha).
Redakcja e-warzywnictwo.pl, na podstawie Fruitinfo.ru
e-warzywnictwo.pl