Łowicz. Otwarcie nowej linii produkcyjnej w zakładzie Agros Nova i premiera muralu
W zakładzie Agros Nova w Łowiczu otwarto 29 sierpnia br. nową linię produkcyjną do przetwórstwa pomidorów. Podczas wydarzenia zaprezentowano oficjalnie największy mural w Polsce, który powstał na budynku magazynu łowickiej firmy.
W oficjalnym otwarciu nowej linii produkcyjnej wzięli udział najważniejsi ludzie w Grupie Maspex Wadowice, na czele z prezesem Krzysztofem Pawińskim.
Wśród gości wydarzenia znaleźli się m.in. posłowie Tomasz Rzymkowski i Paweł Bejda, burmistrz Łowicza Krzysztof Kaliński i starosta łowicki Marcin Kosiorek, a także lokalni plantatorzy z Ireneuszem Znykiem, prezesem Zrzeszenia Plantatorów Owoców i Warzyw w Łowiczu.
Decydując się w 2015 roku na wykup firmy Agros Nova z rąk niemiecko-szwedzkiego funduszu wiedzieliśmy, że inwestujemy w potencjał doskonałych, dobrze rozpoznawanych marek: Łowicz, Kotlin, Krakus – przyznał Krzysztof Pawiński, prezes Grupy Maspex Wadowice.
Mankamenty, w tym niedoinwestowanie firmy, nie były dla polskiego potentata w branży spożywczej przeszkodą, lecz szansą. - Uważaliśmy, że właściwe inwestycje w tym miejscu, w tym otoczeniu producentów rolnych, z tymi markami, muszą w końcu dać solidny efekt – wyjaśnił Krzysztof Pawiński.
Jak zaznaczył, po nabyciu Agros Nova w 2015 roku, Maspex osiągnął niebotyczny poziom obrotów, który doszedł do 4 miliardów złotych. - Tak dla porównania dodam, że w tym roku osiągniemy 20 miliardów złotych obrotu – oznajmił Krzysztof Pawiński.
O nowej inwestycji w łowickim zakładzie opowiedział Adam Pawluk, dyrektor Agros Nova w Łowiczu. Nowa linia pomidorowa zastąpi włoską linię do przerobu tych warzyw marki TM 600 Manzini z 1976 roku. W ciągu blisko 50 lat przerobiła ona ponad 1 mln ton pomidorów.
Budowa nowej linii produkcyjnej wymagała przygotowania całej infrastruktury, w tym strefy przyjęcia pomidorów, standaryzacji wód opadowych, modernizacji kotłowni i przygotowania zaplecza magazynowego.
Adam Pawluk podkreślił, że dzięki inwestycji wzrośnie wydajność zakładu. Do tej pory firma miała możliwość przerobić 20 tys. ton pomidorów. Dzięki nowej technologii będzie to nawet 3 razy więcej. Tylko w tym roku firma wykorzysta 35 tys. ton tego surowca, a docelowo będzie to nawet 60 tys. ton
Nowa linia pozwoli na optymalizację parametrów koncentratów pomidorowych, a także zmniejszenie ilości opakowań. - Jej największą zaletą jest energooszczędność – zaznaczył dyrektor zakładu.
Kolejnym punktem wydarzenia była prezentacja Jacka Bielarza, dyrektora marketingu food Grupy Maspex, który opowiedział m.in. o największym w Polsce muralu autorstwa Marka Looney Rybowskiego. Jak podkreślił, walory estetyczne to nie jedyna zaleta gigantycznej grafiki.
- Magazyn wysokiego składowania, czyli budynek, na którym namalowany jest mural, będzie pochłaniał wszystkie zanieczyszczenia, które emitują mechaniczne pojazdy na terenie zakładu – zaznaczył Jacek Bielarz.