Aktualności
W ciągu ostatnich 10 lat eksport do państw unijnych pomidorów z Maroka prawie podwoił się. Jeszcze w roku 2005 wielkość dostaw marokańskich pomidorów do UE szacowano na około 335,4 tys. ton, podczas gdy w minionym roku była to już ilość 608,7 tys. ton.
W latach 2005-2014 największym eksporterem pomidorów na unijnym rynku była Hiszpania, chociaż od ostatnich dwóch lat największym dostawcą stała się Holandia. W sumie dostawy na rynek unijny do wszystkich pozostałych państw UE zdominowały pomidory z Hiszpanii i Holandii około 60% warzyw dostępnych na unijnym rynku pochodzi z tych dwóch kierunków. W zakończonym właśnie w maju bieżącego roku sezonie 2014/2015 na unijnym rynku łączna podaż pomidorów oszacowana został na 4,249 mln ton, z czego około 1,242 mln ton stanowiły pomidory dostarczone z Holandii, 1,215 mln ton z Hiszpanii oraz na trzecim miejscu wśród dostawców uplasowało się właśnie Maroko z wynikiem 608,7 tys. ton. Na czwartym miejscu wśród liczących się dostawców pomidorów na unijny rynek znaleźli się Francuzi ? prawie 300,0 tys. ton i kolejno Belgowie 207,0 tys. ton, Włosi 145,6 tys. ton oraz Niemcy - 137,4 tys. ton, Portugalczycy ? 105,5 tys. ton Turcy 79,0 tys. ton, a pierwszą dziesiątkę zamknęły pomidory pochodzące z Polski z wynikiem 10,4 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Greenmed Journal