Reklama
Grafika reklamowa nr 290

Miedź w cebuli – nie zapomnij o niej na finiszu! Elite Onion Club rekomendacje żywienia cebuli

Elite Onion Club

2020-08-13 09:10

elite-onion-club.jpg

Od zbiorów cebuli producentów dzielą tygodnie, a „ostatnie” dni wegetacji mogą odegrać kluczową rolę w przechowywaniu tego warzywa. Sprawdź co jeszcze można zrobić na ostatniej prostej, aby uzyskać wysoką jakość produktu finalnego!

Tegoroczny sezon wegetacyjnie nie należy do najbardziej łaskawych dla uprawy cebuli w Polsce. Ze względu na wyjątkowo suchą wiosnę wielu producentów tego warzywa zgłaszało problem z bardzo nierównymi wschodami roślin. Następnie czerwiec oraz lipiec sprzyjały rozwojowi mączniaka rzekomego, który na plantacjach występował wręcz epidemiczne, co zwiększyło nakłady poniesione na zakup fungicydów. Ponadto aktualne ceny w skupie także pozostawiają wiele do życzenia. Czy można zrobić coś jeszcze, aby cebula „zapłaciła”? Można! Dowiedz się jaki udział ma w tym jeden z najważniejszych mikroelementów w jej uprawie czyli miedź!

Dlaczego miedź w cebuli jest ważna?

Nikomu nie trzeba przypominać, że cebula jest warzywem o sporym zapotrzebowaniu na mikroelementy. Szczególnie istotnymi pierwiastkami w jej uprawie są – cynk, mangan oraz wspomniana wcześniej miedź. Wymienione składniki należy dostarczyć dolistnie w różnych fazach rozwojowych. Najwcześniej powinien zostać dostarczony cyn jednak nie później niż do fazy BBCH 19, kiedy cebula ma wykształcone 9 oraz więcej liści. Następnie w fazie BBCH 41, czyli grubienia podstawy liści należy zastosować mangan. Ostatnim niezbędnym mikroelementem, który powinien zostać dostarczony pomiędzy fazą osiągnięcia przez cebulę 50% wielkości do fazy 10% „położonych” liści jest miedź. Jaką rolę odgrywa ten składnik oraz dlaczego nie powinno się pomijać tego zabiegu dokarmiania dolistnego? Sprawa jest bardzo prosta!

Miedź jest niezbędnym mikroelementem wpływającym na zdolność przechowalniczą cebuli. Odgrywa ona kluczową rolę w przyswajaniu oraz przemianach azotu, a także jonów żelaza i manganu. Ponadto odpowiada za prawidłowy rozwój i budowę tkanek – przewodzących oraz wzmacniających. Miedź zapobiega przedwczesnemu załamywaniu szczypioru, aktywuje enzymy i hormony roślinne, a także uczestniczy w syntezie białek i witaminy C. Zwiększa także odporność roślin na choroby grzybowe oraz bakteryjne, a co najważniejsze zapobiega występowaniu cienkiej i kruchej łatwo odpadającej łuski. A jak wiadomo kiepskiej jakości łuska, to gorsza jakość surowca oraz krótszy okres przechowywania.

Miedź dolistnie zaleca się stosować na plantacjach cebuli do fazy 10% „położonych” liści

Miedź dolistnie zaleca się stosować na plantacjach cebuli do fazy 10% „położonych” liści

Miedź w cebuli – skąd biorą się niedobory?

Jak już wcześniej wspomniano cebula jest warzywem bardzo wymagającym względem mikroelementów. Zanim jednak je dostarczymy warto zwrócić uwagę na kilka istotnych czynników ograniczających ich pobieranie. Pamiętajmy, że problemy z niedoborem miedzi najczęściej występują na glebach o bardzo wysokim pH, na których stosowano zbyt duże dawki nawozów wapniowych. Optymalnym pH dla cebuli jest ok. 6,5 w przypadku gleb mineralnych. Tylko przy takim odczynie gleby mamy pewność, że pobieranie mikroelementów będzie przebiegało niezakłócone. Należy podkreślić, że cebula bardzo dobrze plonuje na glebach torfowych, które zazwyczaj same w sobie są ubogie w ten ważny mikroelement. Dlatego w przypadku tego typu ziem szczególnie należy pamiętać o dostarczeniu tego składnika w formie dolistnej.
Na szczęście rynek nawozów oferuje szereg preparatów mikroelementowych bogatych w miedź lub kompletnych mieszanek zawierających ją w przeważające ilości. Warto w nie zainwestować jeśli wiemy, że zasobność naszej gleby jest niska lub występują warunki utrudniające pobieranie tego oraz innych mikroelementów.

Objawy ich niedoboru są zazwyczaj ciężkie do zdiagnozowania na przysłowiowe „oko”. Często przypominają one nieprawidłowości spowodowane niedoborem makroelementów lub chorób m.in. wirusowych. Pamiętajmy, że gleby o wysokiej zawartości próchnicy charakteryzują się wyższą zasobnością w mikroelementy. Natomiast częstym czynnikiem ograniczającym ich pobieranie jest mocno przesuszona ziemia, a także deficyt tlenu w glebach o złej strukturze lub okresowo zalewanych.

Miedź to istotny pierwiastek w budowaniu jakości cebuli
Miedź to istotny pierwiastek w budowaniu jakości cebuli

Zbliżając się do sedna sprawy stosowanie miedzi w cebuli ma uzasadnienie ekonomiczne. Dostarczenie tego niezbędnego mikroelementu w ostatnich fazach rozwojowych pozwoli na uzyskanie cebul o grubej i złotej łusce, które mogą się bardzo dobrze oraz długo przechowywać. Niestety w tym sezonie w uprawie tego warzywa pojawiło się kilka poważnych problemów wpływających na pogorszenie wykorzystania potencjału plonotwórczego roślin. Pierwszym z nich były duże problemy ze wschodami oraz wyrównaniem roślin na plantacjach. Wszystko za sprawą ciepłej i bezśnieżnej zimy, a także wiosennej suszy trwającej od początku marca do końca kwietnia. Drugi to ogromna presja ze strony mączniaka rzekomego przeciwko, któremu trzeba było wykonać kilka „porządnych” zabiegów fungicydowych. Mając na uwadze wymienione czynnik warto na ostatniej prostej rozważyć wykonanie zabiegu z wykorzystaniem miedzi, która z pewnością pozwoli uzyskać towar wysokiej jakości oraz przechować go w dłuższym okresie czasu. Dlaczego warto to zrobić? Dlaczego warto zainwestować w jakość? Ponieważ jakość na ogół, nawet  w trudnych warunkach rynkowych, znajduje nabywcę oferującego korzystniejszą cenę. Aktualnie  cena oferowana przez skupy za towar prosto z pola są wyjątkowo niekorzystne, ale już są sygnały o tendencji wzrostowej.

Jaki będzie poziom cen za cebulę po przechowywaniu trudno określić, ale wielu obserwatorów rynku prognozuje, że będzie on korzystny.

W gospodarstwach patronackich projektu Elite Onion Club do dokarmiania cebuli miedzią wykorzystywany jest nawóz ADOB® Cu IDHA – 10%. Stosowany jest on w dawce 1 kg/ha. ADOB® Cu IDHA – 10% to jednoskładnikowy nawóz dolistny o zawartości miedzi (Cu) 10% w formie chelatu miedzi. Nawóz w postaci mikrogranulatu o wyrównanych i wolnych od zanieczyszczeń mikrogranulach, nie jest higroskopijny, nie zbryla się, jest wolny od pyłów, całkowicie i szybko rozpuszcza się w wodzie. Miedź schelatowana jest nowoczesnym, biodegradowalnym czynnikiem chelatującym IDHA, dzięki czemu jest łatwo i szybko dostępna dla roślin.

 

Włodzimierz Prus

Kierownik ds. warzywnictwa
ADOB Sp. z o.o. Sp. k. Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Consultingowe
Tel. kom.: +48 609 481 878

wlodzimierz.prus@adob.com.pl

 
e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.