Odmiany
Już tradycją stały się Międzynarodowe Dni Otwarte Hazera oraz Vilmorin, wyjątkowo cenne dla tych, którzy poszukują nowych odmian lub chcą po prostu wymienić się swoimi doświadczeniami i posłuchać rad związanych z uprawą warzyw. W tym roku każdy dzień ma swój temat przewodni i tak:
Wtorek, 22 września: Gleba i optymalne jej wykorzystanie.
Cztery firmy eksperckie, które przybliżą nam najnowszą wiedzę na następujące tematy:
Rolnictwo na glebach zasolonych, Salt Farm Texel
Wykorzystanie dronów w rolnictwie, Aurea Imaging
w tym pokazy pracy dronów
Nawożenie (w tym nawożenie dolistne), Yara
Żyzność gleby (składniki odżywcze, biologia, struktura), BLGG Agroxpertus
Środa. 23 września: Rynek i dostawy przez okrągły rok.
We współpracy z czterema firmami eksperckimi w dziedzinie międzynarodowego handlu na rynku warzyw świeżych. Pod lupą znajdą się następujące gatunki:
Cebula
Marchew
Pomidor
Arbuz
Czwartek, 24 września: Smak.
Czwartek to dzień degustacji i porównywania smaków marchwi, kapust, pomidorów i arbuzów. Ta degustacja będzie poparta teorią naukową w oparciu o badania przeprowadzone przez Uniwersytet w Wageningen, Centrum Innowacji i Demonstracji Smaków. Będzie również okazja do wymiany opinii na temat tego, co sprawia, że smak jest dobry. W rzeczywistości, podczas imprezy serwowane będzie jedzenie przygotowane z naszych produktów.
Harmonogram prezentacji:
We wtorek i środę przewidziane są 4 sesje, podczas których firmy partnerskie zaprezentują siebie, następnie odbędzie się panel dyskusyjny. Początek sesji w godzinach: 10:00, 12:00, 13:30 i 15:30.
W czwartek przez cały czas przewidziane są degustacje a prezentacje firm odbędą się w godz.: 12:00, 13:30 i 15:30.
Hazera