Reklama
Grafika reklamowa nr 304 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 303
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Międzynarodowy Dzień Ziemniaka wyznaczony na 30 maja

Aktualności

2023-12-21 13:41

FAO przyjmuje decyzję o corocznym obchodach Międzynarodowego Dnia Ziemniaka 30 maja. Ten Międzynarodowy Dzień rzuci światło na znaczącą wartość ziemniaka – odżywczą, ekonomiczną, środowiskową i kulturową.

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) z radością przyjęła decyzję ONZ o wyznaczeniu 30 maja Międzynarodowym Dniem Ziemniaka, co stanowi okazję do podniesienia świadomości na temat rośliny regularnie spożywanej przez miliardy ludzi i mającej znaczenie globalne za bezpieczeństwo żywnościowe i żywienie.

Za corocznymi obchodami opowiadało się Peru, które przedłożyło wniosek do przyjęcia Zgromadzeniu Ogólnemu ONZ na podstawie uchwały Konferencji FAO z dnia 7 lipca 2023 r. Impulsem do zorganizowania tego Dnia jest Międzynarodowy Rok Ziemniaka obchodzony w 2008 r., wywodzi się z potrzeby podkreślenia znaczącej roli ziemniaków w rozwiązywaniu powszechnych problemów globalnych, takich jak brak bezpieczeństwa żywnościowego, ubóstwo i zagrożenia dla środowiska.

„Ten Międzynarodowy Dzień rzuci światło na znaczącą wartość ziemniaka – odżywczą, ekonomiczną, środowiskową i kulturową. Podkreśli także wkład ziemniaka w globalne bezpieczeństwo żywnościowe, redukcję ubóstwa i źródła utrzymania milionów, podkreślając jednocześnie kluczową rolę wiedzy i praktyk ludności tubylczej” – powiedziała zastępca dyrektora generalnego FAO Beth Bechdol.

Dzień ten „pozwoli nam zwrócić uwagę na znaczenie tej uprawy przodków w podtrzymywaniu wysiłków na rzecz ograniczenia głodu, niedożywienia i ubóstwa; a także zachęcanie do rozwoju rolnictwa, bezpieczeństwa żywnościowego, ochrony różnorodności biologicznej i funkcji ekosystemów” – powiedział Zgromadzeniu Ogólnemu Víctor García Toma, Stały Przedstawiciel Peru przy ONZ.

Jedna uprawa, duży potencjał

Ziemniaki, pochodzące od tysiącleci z regionu Andów w Ameryce Południowej, które trafiły do Europy w XVI wieku, a następnie rozprzestrzeniły się na cały świat, są czymś więcej niż tylko źródłem pożywienia. Stanowią ważny element strategii zapewniających dostępną i pożywną żywność oraz poprawę warunków życia na obszarach wiejskich i innych obszarach, gdzie zasoby naturalne, zwłaszcza grunty orne i woda, są ograniczone, a środki produkcji drogie. Wszechstronność tej rośliny i zdolność do uprawy w różnych warunkach sprawiają, że jest to korzystny wybór upraw. Ziemniaki są również uprawą przyjazną dla klimatu, ponieważ emitują niski poziom emisji gazów cieplarnianych w porównaniu z innymi uprawami.

W ostatniej dekadzie światowa produkcja ziemniaków wzrosła o 10 procent, co doprowadziło do wzrostu zatrudnienia i dochodów, ale nadal pozostaje wiele do zrobienia, aby wykorzystać pełny potencjał upraw w dążeniu do położenia kresu głodowi i niedożywieniu na całym świecie .  

Ponadto istnieje szerokie spektrum różnorodności ziemniaków, obejmujące ponad 5000 ulepszonych odmian i odmian/ras lokalnych rolników, z których wiele występuje wyłącznie w swoim pierwotnym miejscu w Ameryce Łacińskiej. 150 dzikich krewnych uprawianego ziemniaka wykazuje dużą zmienność genetyczną z szeregiem cech, w tym zdolnością do przystosowania się do różnych środowisk produkcyjnych, odpornością na szkodniki i choroby oraz różnymi cechami bulw. Stanowią repozytorium cech dziedzicznych umożliwiających ciągłe doskonalenie genetyczne upraw w celu reagowania na stale zmieniające się warunki środowiskowe, nowe biotypy szkodników i chorób oraz preferencje konsumentów. 

Praca FAO: wyzwania i konkretne działania

Produkcja ziemniaków wiąże się z wieloma zagrożeniami i wyzwaniami, zwłaszcza ze szkodnikami i chorobami, takimi jak zjadliwa zaraza ziemniaka i jej różne formy, a także więdnięcie bakteryjne, czarna nóżka, stonka ziemniaczana, nicienie cystowe i wiele innych. Bardzo pożądaną, szerszą uprawę i spożycie ziemniaków, szczególnie w krajach rozwijających się, utrudniają także słabości w łańcuchu wartości upraw, począwszy od niskiej dostępności wysokiej jakości materiału rozmnożeniowego i nieoptymalnych praktyk rolniczych, poprzez nieodpowiednie obiekty do przechowywania i przetwarzania, aż po ograniczony dostęp do rynków.

FAO angażuje się we wspieranie swoich członków w budowaniu odpornych, dostosowanych do rynków wartości ziemniaków. Obchody Międzynarodowego Dnia Ziemniaka będą w pełni zgodne z Ramami strategicznymi FAO na lata 2022–2031 , których celem jest wsparcie Agendy ONZ na rzecz zrównoważonego rozwoju 2030 poprzez transformację w kierunku bardziej wydajnych, odpornych i zrównoważonych systemów rolno-spożywczych na rzecz lepszej produkcji i lepszego odżywiania, lepszego środowiska i lepszego życia, nie pozostawiając nikogo w tyle.

M.B./FAO

Źródło: https://www.fao.org/newsroom/detail/fao-welcomes-decision-to-celebrate-international-day-of-potato-annually-on-may-30/en

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.