MNIEJ KALAFIORÓW WE FRANCJI
Po raz pierwszy od 2000 roku Francja w bieżącym sezonie 2013/2014 (sezon liczony od czerwca 2013 roku do końca kwietnia 2014 roku) odnotuje spadek zbiorów kalafiorów. Wobec 2000 roku odnotowano aż 30% spadek produkcji wobec średniej z ostatnich pięciu lat o 20%, a wobec roku poprzedniego o 15%.
Tym samym zbiory z bieżącego okresu wyniosą około 284,2 tys. ton, a łączna powierzchnia upraw kalafiorów we Francji wyniesie 19,2 tys. ha (o 1% mniej wobec roku poprzedniego). Zdecydowanie najwięcej kalafiorów zbiera się na wschodzie kraju, a w bieżącym sezonie 2013/2014 będzie to około 246,0 tys. ton (około 87% łącznej produkcji).
W minionym 2013 roku Francuzi wyeksportowali łącznie 156,8 tys. ton z czego 151,8 tys. ton wysłano do pozostałych państw unijnych. Najwięcej francuskich kalafiorów zaimportowali Niemcy - 57,5 tys. ton oraz Holandia - 26,3 tys. ton. Natomiast import tych warzyw we Francji wyniósł przed rokiem 47,0 tys. ton w tym 35,2 tys. ton to zakupy z samej tylko Hiszpanii.
Źródło: FAMMU/FAPA