Aktualności
Wolumen eksportu warzyw świeżych w 2023 r., w porównaniu z 2022 r., zmalał o 13% i wyniósł 548,8 tys. ton – czytamy w najnowszym wydaniu biuletynu „Rynek Rolny. Analizy, Tendencje, Oceny” wydawcą, którego jest Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB. Natomiast wartość sprzedaży zagranicznej w tym samym czasie zwiększyła się o 13% do 513,8 mln EUR. W dziale „Rynek Warzyw” opracowanym przez Łukasza Zarębę oraz Tomasza Smoleńskiego, wskazano, że spośród warzyw ujętych w analizie zwiększyła się jedynie wielkość eksportu ogórków (o 15%). Największy spadek zanotowano w przypadku cebuli (o 23%) i marchwi (o 21%). Eksport kapusty obniżył się o 10%, pomidorów o 8%, a kalafiorów jedynie o 3%. Jednocześnie wartość eksportu cebuli wzrosła o 22%, marchwi o 20%, a ogórków o 18%. Wartość sprzedaży pomidorów i kalafiorów była wyższa o 11%, zaś kapusty o 4%.
Eksport przetworów z warzyw w 2023 r., w porównaniu z 2022 zmalał o 12% do 661,0 tys. t, przy czym jego wartość wzrosła o 22% do 906,4 mln EUR. Największy spadek eksportu wystąpił w przypadku marynat (o 15%) oraz suszy (o 14%). Zagraniczna sprzedaż mrożonek i kapusty kwaszonej zmniejszyła się o 12%, a konserw warzywnych o 2%.