Reklama
Grafika reklamowa nr 304 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 303
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 305
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

Mniejszy eksport warzyw. Cebula i marchew ciągnęły na dno – spadek aż 23% i 21%

Aktualności

2024-03-13 16:00

Wolumen eksportu warzyw świeżych w 2023 r., w porównaniu z 2022 r., zmalał o 13% i wyniósł 548,8 tys. ton – czytamy w najnowszym wydaniu biuletynu „Rynek Rolny. Analizy, Tendencje, Oceny” wydawcą, którego jest Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB. Natomiast wartość sprzedaży zagranicznej w tym samym czasie zwiększyła się o 13% do 513,8 mln EUR. W dziale „Rynek Warzyw” opracowanym przez Łukasza Zarębę oraz Tomasza Smoleńskiego, wskazano, że spośród warzyw ujętych w analizie zwiększyła się jedynie wielkość eksportu ogórków (o 15%). Największy spadek zanotowano w przypadku cebuli (o 23%) i marchwi (o 21%). Eksport kapusty obniżył się o 10%, pomidorów o 8%, a kalafiorów jedynie o 3%. Jednocześnie wartość eksportu cebuli wzrosła o 22%, marchwi o 20%, a ogórków o 18%. Wartość sprzedaży pomidorów i kalafiorów była wyższa o 11%, zaś kapusty o 4%.
Eksport przetworów z warzyw w 2023 r., w porównaniu z 2022 zmalał o 12% do 661,0 tys. t, przy czym jego wartość wzrosła o 22% do 906,4 mln EUR. Największy spadek eksportu wystąpił w przypadku marynat (o 15%) oraz suszy (o 14%). Zagraniczna sprzedaż mrożonek i kapusty kwaszonej zmniejszyła się o 12%, a konserw warzywnych o 2%.

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.