Ochrona
Cały czas "pod górkę" w tegorocznej produkcji cebuli. Jak nie mokro, to sucho. Presja chwastów i Stemphylium. A aktualnie są bardzo ograniczone możliwości zakupu środków zawierających hydrazyd kwasu maleinowego. Stosowany przez wielu producentów, aby zapobiec wyrastaniu szczypioru i korzeni podczas przechowywania. A wszystkiemu winni chyba Chińczycy.
Cały czas "pod górkę" w tegorocznej produkcji cebuli. Po najwcześniejszym wysiewie nasion dość długo było zimno i siewki były osłabione, w późniejszych terminach zakładania plantacji brakowało wody. W dalszym wzroście roślin niestety ten niedobór wody w wielu rejonach naszego kraju narastał. Ponadto kłopot sprawiła stosunkowo nowa w naszym kraju choroba - Stemphylium. Bardzo uciążliwe cały czas są wciornastki. Wszystkie te czynniki sprawiają, że producenci pomimo wielu wysiłków nie osiągną najprawdopodobniej w bieżącym sezonie wysokich plonów z jednostki powierzchni.
Aktualnie wielu producentów, produkujących cebulę z przeznaczeniem do przechowywania załamuje ręce. Dlaczego? Otóż nie mogą nigdzie kupić regulatora wzrostu i rozwoju roślin stosowanego na ostatnim etapie produkcji w celu ograniczenia wyrastania szczypioru i korzeni podczas przechowywania towaru. W magazynach, główki cebuli są narażone na różne warunki środowiska, w tym temperaturę powietrza, która może mieć duży wpływ na ich parametry fizjologiczne i biochemiczne. Wprowadzony w 1940 r. hydrazyd kwasu maleinowego, jako regulatora wzrostu w uprawie cebuli cieszy się szerokim zastosowaniem w produkcji tego warzywa. Niestety w tym roku ze względu na zamknięcie fabryki dostarczającej tę substancję aktywną wielu producentów nie zastosuje jej na swoich plantacjach i mogą mieć duże problemy z długotrwałym przechowywaniem towaru.
Handlowcy oferujący produkty zawierające hydrazyd kwasy maleinowego informują, że ze względu na zaostrzenie norm środowiskowych w jednej z chińskich prowincji, gdzie zlokalizowana była fabryka zaopatrująca polskich kontrahentów w tę substancję, doszło do zamknięcia zakładu produkującego ją. W związku z tym firmy negocjują dostawy z innych miejsc, jest to jednak czasochłonne. Preparaty ma się jednak pojawić na rynku w tym sezonie (może po 15 sierpnia). Aktualnie warto popytać handlowców, czy mają jeszcze zapasy produktów zawierających hydrazyd kwasu maleinowego - np. Fazor 80 SG czy Himalaya 80 SG. Opryskiwanie tymi preparatami poleca się wykonać na plantacji w momencie, gdy około 50% roślin ma załamany szczypior, ale liście są jeszcze zielone. Przypada to na około 14 dni przed wykopywaniem główek. Preparaty w swoim składzie zawierają 80% soli potasowej hydrazydu kwasu maleinowego. Działa ona układowo, a przemieszczając się z liści do główki, poprzez zmniejszanie ilości auksyn zapobiega wyrastaniu cebuli w szczypior i korzenie. Stosuje się je raz w sezonie. Należy podkreślić, że zabieg powinno się wykonać, gdy temperatura powietrza jest poniżej 26°C, gleba jest wilgotna, a z prognozy pogody wynika, że przez 24 godz. nie będzie opadów deszczu. Do sporządzenia cieczy użytkowej poleca się wykorzystanie 4 kg preparatu/ha, natomiast zalecana ilość wody to ok. 300 l/ha.
R. Solarski