Reklama
Grafika reklamowa nr 297 Grafika reklamowa nr 297
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 294
Reklama
Grafika reklamowa nr 295
Reklama
Grafika reklamowa nr 296
Znajdujesz się w: Ochrona Archiwum

Na rynku brakuje Fazoru i Himalaya

Ochrona

2015-07-31 09:07
Cały czas "pod górkę" w tegorocznej produkcji cebuli. Jak nie mokro, to sucho. Presja chwastów i Stemphylium. A aktualnie są bardzo ograniczone możliwości zakupu środków zawierających hydrazyd kwasu maleinowego.

Cały czas "pod górkę" w tegorocznej produkcji cebuli. Jak nie mokro, to sucho. Presja chwastów i Stemphylium. A aktualnie są bardzo ograniczone możliwości zakupu środków zawierających hydrazyd kwasu maleinowego. Stosowany przez wielu producentów, aby zapobiec wyrastaniu szczypioru i korzeni podczas przechowywania. A wszystkiemu winni chyba Chińczycy.

Cały czas "pod górkę" w tegorocznej produkcji cebuli. Po najwcześniejszym wysiewie nasion dość długo było zimno i siewki były osłabione, w późniejszych terminach zakładania plantacji brakowało wody. W dalszym wzroście roślin niestety ten niedobór wody w wielu rejonach naszego kraju narastał. Ponadto kłopot sprawiła stosunkowo nowa w naszym kraju choroba - Stemphylium. Bardzo uciążliwe cały czas są wciornastki. Wszystkie te czynniki sprawiają, że producenci pomimo wielu wysiłków nie osiągną najprawdopodobniej w bieżącym sezonie wysokich plonów z jednostki powierzchni.

Aktualnie wielu producentów, produkujących cebulę z przeznaczeniem do przechowywania załamuje ręce. Dlaczego? Otóż nie mogą nigdzie kupić regulatora wzrostu i rozwoju roślin stosowanego na ostatnim etapie produkcji w celu ograniczenia wyrastania szczypioru i korzeni podczas przechowywania towaru. W magazynach, główki cebuli są narażone na różne warunki środowiska, w tym temperaturę powietrza, która może mieć duży wpływ na ich parametry fizjologiczne i biochemiczne. Wprowadzony w 1940 r. hydrazyd kwasu maleinowego, jako regulatora wzrostu w uprawie cebuli cieszy się szerokim zastosowaniem w produkcji tego warzywa. Niestety w tym roku ze względu na zamknięcie fabryki dostarczającej tę substancję aktywną wielu producentów nie zastosuje jej na swoich plantacjach i mogą mieć duże problemy z długotrwałym przechowywaniem towaru.

Handlowcy oferujący produkty zawierające hydrazyd kwasy maleinowego informują, że ze względu na zaostrzenie norm środowiskowych w jednej z chińskich prowincji, gdzie zlokalizowana była fabryka zaopatrująca polskich kontrahentów w tę substancję, doszło do zamknięcia zakładu produkującego ją. W związku z tym firmy negocjują dostawy z innych miejsc, jest to jednak czasochłonne. Preparaty ma się jednak pojawić na rynku w tym sezonie (może po 15 sierpnia). Aktualnie warto popytać handlowców, czy mają jeszcze zapasy produktów zawierających hydrazyd kwasu maleinowego - np. Fazor 80 SG czy Himalaya 80 SG. Opryskiwanie tymi preparatami poleca się wykonać na plantacji w momencie, gdy około 50% roślin ma załamany szczypior, ale liście są jeszcze zielone. Przypada to na około 14 dni przed wykopywaniem główek. Preparaty w swoim składzie zawierają 80% soli potasowej hydrazydu kwasu maleinowego. Działa ona układowo, a przemieszczając się z liści do główki, poprzez zmniejszanie ilości auksyn zapobiega wyrastaniu cebuli w szczypior i korzenie. Stosuje się je raz w sezonie. Należy podkreślić, że zabieg powinno się wykonać, gdy temperatura powietrza jest poniżej 26°C, gleba jest wilgotna, a z prognozy pogody wynika, że przez 24 godz. nie będzie opadów deszczu. Do sporządzenia cieczy użytkowej poleca się wykorzystanie 4 kg preparatu/ha, natomiast zalecana ilość wody to ok. 300 l/ha.

R. Solarski

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda

Fotogalerie

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.