Reklama
Grafika reklamowa nr 304 Grafika reklamowa nr 304
Reklama
Grafika reklamowa nr 299 Grafika reklamowa nr 299
Reklama
Grafika reklamowa nr 303
Reklama
Grafika reklamowa nr 301 Grafika reklamowa nr 301
Reklama
Grafika reklamowa nr 300
Znajdujesz się w: Nawożenie Archiwum

Na starcie uprawy pamiętaj o fosforze

Nawożenie

2013-05-04 21:02
Rośliny dobrze odżywione w fosfor są mniej podatne na suszę. Wynika to przede wszystkim ze stymulującego wpływu odżywienia fosforem na rozwój systemu korzeniowego, a w konsekwencji na większe pobieranie wody i składników pokarmowych.

Jakie są konsekwencje zbyt małej zawartości fosforu w produkcji warzyw, lub jego niedostępności dla roślin na początkowym etapie ich wzrostu? Po pierwsze, zbyt mała zawartość fosforu w glebie powoduje obniżenie zdolności kiełkowania nasion. Po drugie - słaby rozwój systemu korzeniowego i zahamowanie wzrostu roślin.

Rośliny warzywne mają wysokie, ale i zróżnicowane wymagania nawozowe. W uprawie polowej określa się je na podstawie opracowanych zawartości standardowych (np. pomidor 70 mg/l gleby, kapusta głowiasta biała wczesna 80 mg/l gleby, kukurydza cukrowa 80 mg/l gleby) i analizy gleby w łatwo przyswajalne składniki pokarmowe. Efektywność nawożenia zależy od wielu czynników. Wśród nich można wymienić: typ gleby, zawartość próchnicy, właściwości fizyko-chemiczne gleby, wilgotność oraz odczyn gleby, warunki uprawy i wykonane zabiegi pielęgnacyjne. Na początku uprawy większości gatunków warzyw bardzo ważnym pierwiastkiem jest fosfor. Jest on pobierany z gleby głównie w formie H2PO4-. Jony H2PO4- dominują w glebach bardzo kwaśnych, natomiast w kwaśnych i lekko kwaśnych - HPO42-, a w obojętnych i zasadowych - PO43-. Główne pobieranie fosforanów odbywa się w strefie włośnikowej.

Warto pamiętać, że pobieranie tego składnika często jest utrudnione np. przy niskiej temperaturze - a takie warunki mają aktualnie miejsce zwłaszcza w nocy. A jakie są konsekwencje zbyt małej zawartości fosforu, lub jego niedostępności dla roślin na początkowym etapie ich wzrostu? Po pierwsze, zbyt mała zawartość fosforu w glebie powoduje obniżenie zdolności kiełkowania nasion. Po drugie - słaby rozwój systemu korzeniowego i zahamowanie wzrostu roślin. Ponadto warzywa niedożywione fosforem mają pokrój nieregularny, młode pędy są cienkie, słabo rozgałęzione, a liście sztywne o małej powierzchni. Starsze liście mają liście ciemnozielone w związku z nagromadzeniem chlorofilu. Zaobserwować można także fioletowopurpurowe przebarwienia - postępujące od brzegów blaszki liściowej. A gdzie w pierwszej kolejności objawów niedoboru fosforu? Lustrując plantacje niedożywienia roślin fosforem należy doszukiwać się na najstarszych liściach.

Najszybszą metodą uzupełnienia objawów niedoboru jest dokarmianie dolistne roślin. Na rynku jest bardzo bogata oferta różnych nawozów dolistnych. Przy ich wyborze do tego zabiegu należy zwrócić uwagę na zawartość fosforu. Skonfrontować ja z cena i dokonać wyboru.

Rośliny dobrze odżywione w fosfor są mniej podatne na suszę. Wynika to przede wszystkim ze stymulującego wpływu odżywienia fosforem na rozwój systemu korzeniowego, a w konsekwencji na większe pobieranie wody i składników pokarmowych.

R. Solarski na podstawie "Żywienie roślin ogrodniczych"

e-warzywnictwo.pl

Prognoza pogody

POZNAŃ Pogoda
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.